Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Restaurang sprängd – kvinna lindrigt skadad

Natten till lördagen blåste en sprängladdning ur en restaurang på Drottninggatan i Malmö. En kvinna skadades lindrigt. Bombgruppen kallades också till platsen. Ingen har gripits.

Uppröjning på Drottninggatan dagen efter sprängdådet mot en restaurang.Bild: Peter Herkel
Smällen klockan 00.06 hördes över stora delar av Malmö.
– Det small så kraftigt att det inte var någon tvekan om att det var en bomb. Jag förstod direkt att det var i huset eller alldeles i närheten, säger en man som bor i huset till Sydsvenskan.
Många personer ringde SOS Alarm.
– Man har hört en hög smäll och sett rök, säger Annelie Silveira, teamledare på SOS Alarm.
Flera personer hörde av sig till SOS Alarm i samband med smällen strax efter midnatt natten till lördagen.Bild: Patrick Persson
Smällen hördes långa sträckor med vittnesmål från både Rörsjöstaden, Triangeln och Segevång.
Polisen spärrade av Drottninggatan mellan Hornsgatan och Östra Förstadsgatan. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Klockan 00.50 utökade polisen avspärrningarna.
Vid 01.20-tiden påbörjade bombteknikerna sitt arbete med att säkra platsen så ytterligare sprängladdningar inte skulle detonera.Bild: Patrick Persson
Nationella bombskyddet kallades till platsen för att undersöka så att det inte fanns några föremål kvar i restaurangen som kunde detonera. Därefter var det polisens teknikers tur att undersöka explosionsplatsen.
Läs också De var centimeter från sprängladdningen på Drottninggatan
En kvinna i 40-årsåldern träffades av splitter från explosionen. Hon var ute med sin hund och passerade på gångbanan intill när sprängladdningen detonerade.
– Det stämmer, personen blev lindrigt skadad, säger Kristofer Napiorkowski, inre befäl vid polisen i Malmö.
Läs också Vet du mer? Är du drabbad? Tipsa oss
På lördagseftermiddagen fanns ingen frihetsberövad i ärendet.
– Vi är klara på plats och avspärrningarna är hävda. Vi får avvakta vad analysen ger, teknikerna är också klara på plats, säger Kristofer Napiorkowski.
Under lördagen pågick arbetet med att återställa det som förstördes i explosionen. Förutom restaurangen som fick fasaden utblåst drabbades två intilliggande lokaler, en pizzeria och en bostadsbutik. De fick fönsterrutor krossade. Likaså flera bilar.
En av dem som vars fordon var på fel plats vid fel tidpunkt var nyinflyttade Mattias Morén. Hans gröna Audi står intill polisens avspärrningar, med förstörd vindruta.
Han vågar inte köra med den tyska bilen i det skicket. Det får bli en fråga för försäkringsbolaget.
– Man blir mest förbannad. Vi bor i huset men lyckades ändå sova oss igenom explosionen. Vi har fönster åt andra hållet, säger Mattias Morén.
– Det säger väl något om öronpropparna vi använder, tillägger hans flickvän.
– Nu ska vi se till att städa upp här. Polisen säger att det var en väldigt kraftig explosion, säger Kasia Ljungberg, fastighetschef på Stena som äger det drabbade huset.Bild: Peter Herkel
Kasia Ljungberg, fastighetschef på Stena som äger huset, var en av dem som var på plats i regnet vid avspärrningarna. Hon hade fullt sjå med att prata med alla hyresgäster.
– Nu ska vi se till att städa upp här. Polisen säger att det var en väldigt kraftig explosion, säger hon.
Sydsvenskan har varit i kontakt med en företrädare för restaurangen som anses ha varit måltavla för attacken. Företrädaren avböjer att förekomma i tidningen, eftersom personalen fortfarande är i chock.
Polisen är intresserad av eventuella vittnesuppgifter – både före och efter själva explosionen.
Den boende i huset som tidningen pratat med är bekymrad över utvecklingen.
– Det här har tyvärr blivit vardagsmat i Malmö. Det är en ökande trend. Tyvärr tror jag bara vi har sett början på det här, säger han.
En annan person som bor i huset fick minst en ruta krossad vid sprängningen.
Det har varit flera explosioner i Malmö under senare tid. Natten till onsdagen exploderade en sprängladdning vid Nobeltorget. Polisen har inte gripit några misstänkta för dessa sprängningar och ser inget samband mellan nattens explosion och någon av de tidigare.
– Det är alldeles för tidigt att gå in på det men i nuläget ser vi inget sådant. En eventuell motivbild får vi också fortsätta att utreda, säger Kristofer Napiorkowski, inre befäl vid polisen i Malmö, vid fyratiden på lördagsmorgonen.
Ett stort antal polispatruller spärrade av Drottninggatan i båda riktningar på ett avsnitt om cirka 400 meter utanför den sprängda restaurangen i väntan på både bomb- och polistekniker.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen