Annons

Annons

Kinesiska muren rasar

Ingen stoppar föreningar som spårar ur – allt är medlemmarnas ansvar

Sydsvenskan har avslöjat hur flera bostadsrättsföreningar har kapats eller plundrats på massor av miljoner. Men det finns ingen myndighet som kontrollerar eller tvingar föreningar att göra rätt för sig.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Bostadsrättsföreningar kan strunta i att deklarera och betala skatt. Bostadsrättsföreningar behöver inte ens lämna in någon årsredovisning.

Trots att en miljon svenska familjer har investerat massor av pengar i sina bostadsrätter finns det ingen myndighet som skyddar dem från att bli blåsta.

– Jag vet inte om man kan säga att det är någon tillsyn. Det finns ingen tillsynsmyndighet. Det är medlemmarna själva som ska sköta det, säger Bolagsverkets chefsjurist Elisabeth Lagerqvist.

Bostadsrättsföreningar är inte ens skyldiga att lämna in sin årsredovisning till Bolagsverket – det kravet gäller bara några av de största föreningarna i landet. Vanliga bostadsrättsföreningar ansvarar själva för att upprätta en årsredovisning och se till att medlemmar, mäklare och bostadsspekulanter får titta i den.

Elisabeth Lagerqvist, chefsjurist på Bolagsverket.

Bild: ffaphoto.com

Annons

Annons

Sydsvenskans granskning visar hur nu avsatte kommunpolitikern Sapko Sinani (C) har kapat en bostadsrättsförening i Kinesiska muren på Rosengård. Sinani är både ordförande, fastighetsskötare och ansvarig för ekonomin i Brf Thomsons väg. Men föreningen har varken deklarerat eller lämnat någon årsredovisning på sex år. De som bor i huset undrar vart alla miljoner de betalar i hyror och avgifter tar vägen. Men inga myndigheter har ingripit.

Fakta

Granskningen i korthet

Del 1: "Det här är ju ett korthus"

Huset som kallas Kinesiska muren är förfallet och många som bor där klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Men under de sex åren har föreningen varken lämnat in någon skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen är så skuldsatt att Kronofogden hotar att tvångsförsälja fastigheten – då förlorar medlemmarna sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för lägenheterna.

De som bor i huset kan inte sälja sina lägenheter – styrelsen vägrar att lämna ut de papper som behövs till mäklare.

Föreningens medlemmar vågar inte kritisera eller avsätta Sapko Sinani, då de upplever honom som hotfull och aggressiv. Flera boende har polisanmält att han hotat eller slagit dem.

Här kan du läsa hela del 1.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren styrs också av Sapko Sinani (som efter Sydsvenskans första artikel i granskningen av sitt parti tvingas lämna sitt politiska uppdrag). Här är medlemmarna helt maktlösa. För Brf Taxeringsrevisorn 2 på Rosengård finns både majoriteten av styrelsen och rösterna i Stockholm. Förutom Sinani bor de två andra styrelseledamöterna i Stockholm. Och stadgarna säger att 76% av rösterna i föreningen kontrolleras av företaget Amun Capital Sweden, som styrs av den förre börs-vd:n Jan Severa på Östermalm.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt och att de som bor i huset ofta saknar värme och varmvatten. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja fastigheten eftersom bostadsrättsföreningen har skulder och saknar pengar på kontot. Det riskerar att ruinera alla medlemmar i föreningen, som har 79 lägenheter. Samma dag som Sydsvenskan publicerar första artikeln i granskningen betalar föreningen skulderna och hotet om tvångsförsäljning är avblåst för den här gången.

Stockholmarna som styr vill inte berätta varför de missköter föreningen men ändå väljer att behålla makten.

Här kan du läsa hela del 2.

Del 3: Ingen stoppar bostadsrättsföreningar som spårar ur

Trots att en miljon svenska familjer har investerat pengar i sina bostadsrätter finns det ingen myndighet som skyddar dem från att bli blåsta. Allt ansvar ligger på föreningens egna medlemmar.

Bostadsrättsföreningar måste inte lämna in någon årsredovisning och Skatteverket jagar inte föreningar som struntar i att deklarera.

– Jag kan inte säga att det finns någon tillsyn förutom den som bostadsrättsföreningens medlemmar har själva, säger Bolagsverkets chefsjurist Elisabeth Lagerqvist.

Annons

Annons

Föreningen har flera gånger hotats av tvångsförsäljning eftersom den inte betalar sina räkningar. Det skulle innebära att de familjer som bor där blir av med sina bostadsrätter. Då förlorar medlemmarna alla pengar de har betalt för sina lägenheter – men de som har bostadslån måste ändå betala tillbaka till banken.

– Har man inte lämnat någon deklaration på sex år är det något som är väldigt, väldigt fel, säger Jesper Anderberg, som är rättslig expert på Skatteverket.

Men Skatteverket har inte gjort något mer än att kräva ut en förseningsavgift och skönstaxera föreningen för att kräva in fastighetsavgiften.

Vilka myndigheter ingriper mot en bostadsrättsförening som inte fungerar?

– Jag vet faktiskt inte. Det finns ingen myndighet med övergripande ansvar för bostadsrättsföreningar, säger Jesper Anderberg på Skatteverket.

Grannföreningen i Kinesiska muren styrs av också av Sapko Sinani – och personer på ett fastighetsbolag Stockholm. En mångmiljonär på Östermalm styr över 76 procent av rösterna i den misskötta bostadsrättsföreningen.

Flera av dem som bor i Kinesiska muren har vänt sig till både tingsrätten, hyresnämnden, Bolagsverket och polisen. Men det finns ingen som kan hjälpa dem.

Annons

– Om lagarna har sådana här luckor är det är en tragedi för alla som bor där och har fått gå igenom all den här smärtan. Dessutom riskerar vi att förlora våra pengar, säger en av dem som bor i Brf Thomsons väg.

Annons

– Här finns folk som jobbar och betalar skatt. Det är ett samhällskontrakt som vi alla är med i. Men hur ska vi kunna tro på det kontraktet om lagarna inte kan skydda oss? säger han.

Mer än hälften – 53 procent – av alla bostadsrättsägare i Sverige säger att de har dålig koll på sin förenings ekonomi. Det som oroar flest – 49 procent – är att bostadsrättsföreningens styrelse saknar tillräcklig kompetens. Det visar en ny enkätundersökning från företaget Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC).

Föreningarna i Kinesiska muren är extrema exempel på hur illa det kan gå när en bostadsrättsförening spårar ur.

Knappt en kilometer bort finns ytterligare ett exempel: HSB-föreningen Brf Ida. Som Sydsvenskan tidigare avslöjat har Brf Ida plundrats på närmare en kvarts miljard kronor. Föreningens tidigare ordförande har dömts till fängelse för att ha tagit emot mutor. En lång rad nyckelpersoner i föreningen är också misstänkta för grov trolöshet mot huvudman för att de inte stoppade plundringen.

Annons

Så illa brukar det inte gå. Men i många bostadsrättsföreningar finns det missnöje med att styrelsemedlemmarna tar sig för stora friheter och missköter föreningens ekonomi.

– Det absolut bästa skyddet i en förening är att man som boende engagerar sig. Att man sätter sig in i vilka regler som gäller och inte bara låter det rulla på, säger Ulrika Blomqvist, vd på intresseorganisationen Bostadsrätterna.

Annons

När man ska köpa en lägenhet gäller det också att noggrant kontrollera föreningens ekonomi, titta i årsredovisningen och se till att föreningen har en ordentlig revisor.

– Kunskap och engagemang är nyckelord. Man får inte abdikera, man får inte bara släppa när man bor i bostadsrätt, säger Ulrika Blomqvist.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy