Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Ta i från tårna nästa gång, Morgan Johansson!”

Den nya EU-lagen om förbud mot spridning av terrorisminnehåll på nätet är ännu inte klubbad. Sverige måste skydda yttrandefriheten, skriver Jasenko Selimovic (L), Europaparlamentariker.

I höstas lyckades vi i Europaparlamentet stoppa kommissionens försök att tillskansa sig total informationskontroll över näringslivet i unionen, skriver Jasenko Selimovic.Bild: VADIM GHIRDA
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att jag tar i från tårna i min kritik mot hur regeringen hanterat den nya EU-lagstiftningen om förbud mot spridning av terrorisminnehåll på nätet (Aktuella frågor 20/4). Det har han rätt i. För det behövs.
Den svenska socialdemokratiskt ledda regeringen har fallit in i samma illiberala trend som drar över många länder i EU. Europaparlamentet har därför under denna mandatperiod tvingats motarbeta en rad lagförslag med tydliga illiberala och nästan auktoritära inslag. Förordningen om spridningen av terrorisminnehåll på nätet är bara ett exempel.
I höstas lyckadesvi i Europaparlamentet stoppa kommissionens försök att tillskansa sig total informationskontroll över näringslivet i unionen. Dessvärre kunde vi inte hindra lagstiftning – stödd av Sveriges regering – som begränsar den fria rörligheten av arbetskraft i Europa eller en upphovsrättslagstiftning som leder till övervakning av internet.
Den svenska S-ledda regeringen följer den illiberala våg som sprider sig allt mer inom och utanför EU. Merparten av de senaste årens lagstiftning kännetecknas av en populistisk brist på respekt för rättsstaten. Lagrådet i Sverige har gång på gång av rättssäkerhetsskäl gjort tummen ner för S-märkt lagstiftning. Gymnasielagen, terrorlagstiftningen och samtyckeslagen är några exempel. I den mån regeringen intresserar sig för EU handlar det inte sällan om begränsningar och kontroll istället för fri rörlighet och öppenhet.
Sett i det perspektivet är Morgan Johansson konsekvent. EU:s lagstiftning kring terrorisminnehåll på nätet riskerar att gå emot Sveriges yttrandefrihetsgrundlag, YGL. En majoritet av medlemsländerna vill införa krav på förhandsgranskning av innehåll på nätet som strider mot YGL:s förbud mot förhandscensur.
Ändå menar Morgan Johansson att medlemsländernas förslag som de ser ut idag är bra, att de som drabbas kan klaga i efterhand och att det ska finnas en oberoende prövning.
Vad är bra med att SVT, SR eller dagstidningar i efterhand kan klaga om förhandscensuren visat sig ha gått för långt? Vad är det för försvar av YGL?
Medlemsländernas regeringar slog fast sin linje i början av december förra året. Morgan Johansson hävdar att han har kämpat för att ändra lagstiftningen. Men han säger att Sveriges regering stödjer medlemsländernas förslag. Det innebär att han stödjer införande av förhandsgranskning, eftersom medlemsländerna föreslår det.
Sveriges regering ska naturligtvis jaga terrorister och göra allt för att de inte ska få en fristad på internet. Men det är en kamp som måste föras så att hänsyn tas till yttrandefriheten och skyddar den.
Den nya EU-lagen om förbud mot spridning av terrorisminnehåll på nätet är ännu inte klubbad. Den blir en sak för ledamöterna i det Europaparlament som väljs i maj att slutföra i förhandling med medlemsländerna. Jag kommer tyvärr inte att vara med i den processen, men förhoppningsvis ser Morgan Johansson till att EU:s lagstiftning mot terrorism på nätet tar hänsyn till YGL. Men ska det ske får han, till skillnad mot hittills, ta i från tårna.

Jasenko Selimovic

Jasenko Selimovic (L) är Europaparlamentariker.
Gå till toppen