Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falck tog historiskt silver: ”Otroligt glad”

Mattias Falck hade den kinesiske legendaren i gungning – men trots en bragdartad insats i bordtennis-VM tog det stopp i finalen för svensken. Ma Long är världsmästare för tredje gången i rad efter seger med 4–1 i set. – Ge mig ett år till så ska jag komma ännu närmare honom, säger Mattias Falck till TT.

Mattias Falck tog Sveriges första VM-medalj i herrsingel sedan Jan-Ove Waldners brons 1999.Bild: Szilard Koszticsak/AP/TT
Ingen kines hade någonsin förlorat en VM-final mot en europé.
Tyvärr, för svensk del, så är den sviten alltjämt intakt efter söndagens avgörande i Budapest, Ungern.
Ma Long, en av världens genom tiderna bästa bordtennisspelare, vann de två första seten komfortabelt med 11–5 och 11–7 mot Mattias Falck – som alltså hade skrällt sig fram som förste svensk i en VM-final sedan 1997 då Jan-Ove Waldner vann guld i Manchester.
Men Falck, som redan hade säkrat Sveriges första VM-medalj i herrsingel på 20 år, gav sig inte utan kamp. 27-åringen hade fram till finalen förlorat samtliga tre möten med Ma Long och inte lyckats ta ett enda set. Den trenden bröts däremot.
Falck gick ut skoningslöst i det tredje setet, tog en trygg 9–2-ledning och vann med 11–7.
Även fjärde set inleddes lovande för svensk del och Mattias Falck hade då sin motståndare i gungning – men i det mest avgörande skedet visade Ma Long sin storhet.
Kinesen vände underläge 7–9 till seger med 11–9 och tog därmed ledningen med två set.
– Hade jag fått det setet tror jag att jag hade kunna störa honom. Ge mig ett år till så ska jag komma ännu närmare honom, säger Mattias Falck.
Falck gjorde vad han kunde men att besegra Ma Long blev även denna gång en övermäktig uppgift. Det sista setet slutade 5–11 och därmed vann Ma Long matchen med 4–1.
– Det här var kanske min sista chans att vinna och det är alltid en press att spela i det kinesiska landslaget, säger Ma Long som är regerande olympisk mästare och nu alltså innehavare av tre raka guld i herrsingel.
30-åringen var imponerad av sin svenske motståndare som han tror går en fortsatt ljus framtid till mötes.
– Mattias Falck har verkligen gått framåt. Vi möttes på lag-VM i Halmstad för ett år sedan. Han har en ovanlig spelstil med nabbar på sin forehand och han kommer att bli en av våra huvudmotståndare flera år framöver.
Direkt efter matchen var det förstås en besviken Mattias Falck som mötte pressen. Ändå kan han känna sig stolt över vad han har åstadkommit. Mer än vad de flesta hade kunnat tro på.
– Detta var min första stora final. Jag hade så klart hoppats på vinst, men nu får jag dra lärdom av detta i stället, säger Mattias Falck och tillägger:
– Jag har aldrig varit i bättre form. Jag är otroligt glad över mitt spel hela veckan och detta är min bästa tävling.
Förutom silvermedaljen kan Falck dessutom trösta sig med ett fair play-pris för mest sportsliga uppträdande.
Vid ställningen 4–6 i femte set fick han en kantboll som domaren bedömde som korrekt. Svensken markerade dock att bollen tog fel och gav bort poängen till Ma Long – något han belönades med på den efterföljande prisutdelningen.
Detta är också ett pris som hans coach Jörgen Persson fick vid VM 1989.
Den ödmjukhet som Mattias Falck visar i sitt uppträdande vid bordet, i alla intervjuer och gentemot sina fans är föredömligt.
Efter prisutdelningen skyndade Jörgen Persson och Mattias Falck till flygplatsen i Budapest för att resa hem till Halmstad.
TT: Vad händer sedan?
– Återhämtning. Jag skulle egentligen spela ligamatch i Frankrike på tisdag men slipper det, säger Mattias Falck.
I återhämtningen finns också inplanerat firande i Halmstad de närmaste dagarna.
Fakta

Svenska VM-finaler i singel

2019, Budapest, Ungern: Mattias Falck – silver. Förlust mot kinesen Ma Long med 4–1 i set.

1997, Manchester, Storbritannien: Jan-Ove Waldner – guld. Vinst mot vitryssen Vladimir Samsonov med 3–0.

1991, Chiba, Japan: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver. Ny helsvenskfinal, den här gången med Jörgen Persson som vinnare med 3–0.

1989, Dortmund, Tyskland: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver. Helsvenskfinal som Waldner vann med 3–2.

1987, New Delhi, Indien: Jan-Ove Waldner – silver. Förlust mot kinesen Jiang Jialiang med 3–1.

1973, Sarajevo, Bosnien och Hercegovina (före detta Jugoslavien): Kjell Johansson – silver. Förlust mot kinesen Xi Enting med 3–2.

1971, Nagoya, Japan: Stellan Bengtsson – guld. Vinst mot japanen Shigeo Ito med 3–1.

1954, London, Storbritannien: Tage Flisberg – silver. Förlust mot japanen Ichiru Ogimura med 3–1.

Fakta

Mattias Falck

Född: den 7 september 1991 (27 år).

Längd: 188 centimeter.

Födelseort: Augerum, Karlskrona kommun.

Klubb: Halmstad BTK.

Meriter (urval): VM-silver i singel 2019. EM-silver i mixeddubbel tillsammans med Matilda Ekholm och brons med Kristian Karlsson i herrdubbel 2016. Brons i lag-VM 2018. SM-guld med Halmstad BTK 2018.

Övrigt: Gifte sig förra året med fästmön Julia och bytte då efternamn från Karlsson till Falck.

Gå till toppen