Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstnär som gärna fortsätter att måla tavlor

Inga Arnbäck blev aldrig teckningslärare som planen var när hon gick i skolan. Kurser i måleri har hon ändå hållit men framför allt har hon målat tavlor. Nu närmar sig 91-årsdagen men hon fortsätter måla trots att hälsan inte blir bättre med åren.

Inga Arnbäck med en av sina färgglada tavlor.Bild: Ulf Sundberg
Inga bjuder på kaffe och kaka på sin inglasade balkong. Utanför friskar vinden i och någon vindpust tar tag i hennes hår där hon sitter under sin egenhändigt målade tavla med fiskmåsar över ett oroligt hav,
– Det är inget hav de flyger över. Det är åkrar, säger hon och det visar sig att tavlan reporten trodde hette "Måsar i Miami" istället heter "På jakt efter föda".
Men Miami spelar ändå en stor roll i hennes liv. Där bor sonen Björn med familj och hon har många gånger målat i Miami. Bland annat hänger ett verk av henne på Floridas Department of Health i Miami.
– Jag var på väg att flytta dit och hade skaffat en lägenhet men så blev min man sjuk så jag stannade hemma istället, berättar hon.
Mannen hette Rolf och blev hennes stora kärlek när de möttes på femtiotalet.
Paret fick tre barn, Ulf, Björn och Jenny tillsammans och bodde i Helsingborg där Inga växt upp på Stattena.
Inga utbildade sig till frisör och drev under en tid tre hårsalonger.
– Jag och Rolf arbetade jämt känns det som men när min son Ulf dog 1984 blev det för mycket och vi gled ifrån varandra.
Paret skildes och Inga flyttade till eget boende först i Stockholm och sedan fanns som sagt planerna på att flytta till Miami.
Nu bor hon sedan länge i Rydebäck där våningen är full med tavlor, både av henne själv och några köpta favoriter. I köket står några blivande alster och där ligger även en påbörjad bild med hennes senaste projekt.
– För några år sedan ställde jag ut på Eksjö konstmuseum och folk gillade min konst. Nu har museet hört av sig och vill att jag ska vara med i deras nya projekt en kokbok.
Tanken är att de medverkande konstnärerna ska ta fram recept på en favoritmaträtt som de sedan målar av.
– Jag tänker måla av en burk gulaschsoppa med lite saker man kan använda för att dryga ut den, förklarar hon med ett skratt.
Senare samma dag väntar hon hem en tavla från den senaste utställningen med Fria Konstnärers gille under påsken och när vi pratar om den kommer hon in på astrologi.
– Jag tror på det och vet att krigsguden Mars är på väg in i mitt tecken nu. Det är kanske därför jag blivit så krigisk numer och bland annat råkade i gräl med galleriägaren om möbleringen av galleriet när jag skulle bygga utställningen. Han hade byggt ett kontor i den lokal vi skulle använda, förklarar hon och berättar vidare om olika turer med flyttade blomkrukor och annat.
– Jag vet att han också påverkas av Mars just nu så vi var bägge fruktansvärt arga.
Bråket har gjort att hon tänker lämna styrelsen i konstnärsgillet. Men sluta måla tänker hon inte.
– Jag har haft så fruktansvärt roligt i mitt liv trots att jag alltid jobbat mycket och det tänker jag fortsätta med så länge jag orkar.

Inga Arnbäck

Bor: I Rydebäck utanför Helsingborg.
Gör: Tidigare hårfrisör. Numera konstnär.
Familj: Barnen Björn och Jenny. Sonen Ulf dog i en trafikolycka 1984.
Aktuell: Fyller 91 år den 28 april.
Så firar jag: "Inte alls. Jag hade ett stort kalas när jag fyllde 90 år så i år blir det lugnt".
Gå till toppen