Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

12-åring skadad efter misstänkt cykelsabotage

Under cykelturen lossnade 12-åringens framdäck och han föll i gatan med hjärnskakning och blåsvullet och sönderskrapat ansikte som följd. Familjen misstänker att hans cykel blivit saboterad. I sociala medier larmar fler Näsetföräldrar om att deras barn har blivit utsatta för samma sak.

Det var när Niklas 12-årige son cyklade till fotbollsträningen i Höllviken tillsammans med sin lillebror i förra veckan som olyckan inträffade. När pojken körde över en trottoarkant lossnade plötsligt framdäcket och han föll handlöst ner i asfalten med ansiktet före.
Två personer som blev vittne till händelsen larmade snabbt ambulans till platsen.
– Jag fick ett samtal från okänt nummer. De sa att min son var på väg till sjukhuset. I det läget hinner man tänka 800 saker på en mikrosekund, säger Niklas.
Han kastade sig i bilen och körde in till barnakuten i Malmö, där sonen sedan fick tillbringa natten för observation.
– Min pojke tuppade av, fick en hjärnskakning och är helt söndertrasad på vänster sida av ansiktet. Tack och lov har han inte slagit ut tänder eller brutit något.
Efter olyckan tog Niklas med cykeln till en verkstad för att klargöra vad som gått fel.
– Men reparatören sa direkt att: "det är inte den första cykeln som vi får in på det här sättet", säger han.
12-åringens cykel är utrustad med en snabbkoppling, som finns på många sport- och tävlingscyklar för att hjulen snabbt ska kunna bytas ut under tävling. Misstanken är nu att någon saboterat kopplingen genom att lossa den, och sedan fäst muttern för att det ska se ut som att däcket sitter fast.
– Det lossnar inte av sig självt. Man kan förmoda att någon har mixtrat med däcket, säger cykelreparatören när Sydsvenskan kontaktar honom.
Han berättar också att firman fått in ett par liknande fall under det senaste året.
– Jag hoppas att de som har gjort det här ser killen, och ser hur han ser ut idag. Och kanske tänker sig för en extra gång. Att han inte hade frakturer i det ansiktet var mycket förvånande, säger reparatören.
12-åringen mår efter omständigheterna bra, berättar pappa Niklas.
Efter händelsen gjorde han ett inlägg i en lokal grupp på Facebook för att varna andra. Snabbt fick familjen svar från ytterligare fem, sex föräldrar på Näset som berättade att deras barn nyligen varit utsatta för samma sak.
– Vi tror inte att det här är riktat mot vår son specifikt, utan att hans cykel har blivit saboterad utanför skolan, säger Niklas.
Händelsen har också polisanmälts, och rubriceras som vållande till kroppsskada.
– Det är första anmälan vi får om detta brottet. Det här är inget skämt. Allt sådant här är livsfarligt, det kan gå hur illa som helst, säger Vellinges kommunpolis Jörgen Sjåstad.
– Om någon har gjort iakttagelser ser vi gärna att de hör av sig till oss.
Gå till toppen