Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om kärnkraft, barn som rånas och demokrati i Mellanöstern.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Kärnkraftsfrågan har seglat upp igen nu när de svenska kraftverken är inne på slutrakan och klimatfrågan lyfter behovet av utsläppsfri energi. Den debatten uppmärksammas också på Opinion, och här under Med andra ord med lite bakgrund.
Att barn rånas upprör också våra läsare och mer debatt är att vänta. Däremot sätter vi för denna gång punkt för debatten om Israel och Palestina, med slutord av Per Garthon som menar att han blivit missförstådd. Kan bara konstatera att också denna tidning är bekymrad över utvecklingen i Israel under Benjamin Netanyahu.
Heidi Avellan
Inte fel att tänka kärnkraft
Nästan 40 år efter folkomröstningen om kärnkraft och en ny generation i en ny, mycket större miljödebatt, argumenterar under Aktuella frågor (2/4) tre aktiva medlemmar i V, C och MP för en energiförsörjning baserad på ett samspel mellan vind, sol och kärnkraft. Klimatdebatten och FN:s klimatpanel IPCC får dem att gå på tvärs mot sina partiers kategoriska utdömanden av kärnkraftteknikens möjligheter.
Visserligen finns det över 400 kärnkraftverk i drift i världen, men i Sverige har vi missat en naturlig generationsväxling bland forskare och tekniker på detta område. Skulden till det vilar tydligt hos dem som drev fram ett förbud. Nu skriver debattörerna att ”kärnkraft är en av de bästa energikällor vi har för klimatet”. Det har jag hört förr, i en tid då sådant inte fick sägas högt.
Har det förekommit någon reaktorolycka över huvud taget? Ja, möjligen som följd av misstag i Harrisburg, USA, 1979. Katastrofen i Tjernobyl 1986 var ingen ”reaktorolycka” utan en inte oväntad följd av att Sovjetunionen under största möjliga hemlighetsmakeri valde en reaktortyp som över huvud taget inte borde ha fått komma på tal. Skälet var att få fram plutonium till kärnvapen. Detta maskerades gå gott det gick även inför FN-organet IAEA.
Om Japan inte hade valt att lägga kärnkraftverk på den sida där största risken för tsunamivågor finns efter en jordbävning ute till havs, så hade det stannat vid en nog så förfärlig tsunamikatastrof. Nu drabbades olyckligt placerade reaktorer.
Så nu efter 40 år, vad skall in? Kärnkraft, sol och vind och då en kärnkraftteknik inklusive avfallshantering som har varit förutsedd länge av fysiker och tekniker som kan området.
Att fossilt skall ut har sedan länge varit livsviktigt.
Per Ragnarson, f.d. informatör AB Atomenergi
Dåligt skola fel start
Ledaren om att råna ett barn (25/4) väcker många tankar. Det är helt förfärligt att våra politiker accepterar att en fjärdedel av eleverna år efter år lämnar grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen. Politikerna anslår så mycket medel till skolan som de anser sig ha råd till och inte efter behov.
Det är en inställning som absolut inte förebygger kriminalitet. Konsekvenserna av deras försummelse får andra ta hand om. Den psykologiska konsekvensen av att bli rånad får den drabbade själv klara ut. De ökade utbetalningarna från försäkringsbolagen får försäkringstagarna betala. Till de ökade kostnaderna för poliser, åklagare, domare, arrester och fängelser för att hantera den ökade kriminaliteten får staten ta av skattemedel som annars hade kunnat användas till annat.
Lars Fridh
Israels demokratikris bör oroa Israelvänner
Eskil Svensson tycks mer intresserad av att smutskasta min person (Med andra ord 24/4) än av att oroa sig över demokratins läge i Israel.
Jag kommenterade endast mantrat ”Israel är Mellanösterns enda demokrati”. Jag skrev inget om PLO, vars fögderi på Västbanken är undermåligt, eller Hamas, vars styre i Gaza är en katastrof. Men det är trots allt inte dessa organisationer som ska "garantera palestinierna medborgerliga rättigheter”, utan enligt folkrätt och FN-resolutioner är det Israel som har det yttersta ansvaret. Mitt syfte var att förmedla den oro över Israels demokratiska hälsa som i allt fler länder präglar också annars Israelvänliga observatörers kommentarer – en oro som inte syns på denna ledarsida.
Gå till toppen