Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mäklare sålde nyligen lägenhet i misskötta föreningen

Flera mäklare vägrar sälja lägenheter i de misskötta föreningarna i Kinesiska muren. Men mäklarfirman Erik Olsson sålde en för bara några veckor sedan – ovetande om föreningens alla problem. Det kan vara ett lagbrott – om föreningen eller säljaren mörkat information.

Kinesiska muren, Thomsons väg på Rosengård.Bild: Bengt Arvidson
I april 2019 utreder Kronofogden bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 inför en tvångsförsäljning av fastigheten – något som kan ruinera de boende i huset. I sista sekund, samma dag som Sydsvenskan påbörjar publiceringen av sin granskning, betalar dock föreningen sin skuld och tvångsförsäljningen avstyrs.
Bara några veckor tidigare besöker Sydsvenskan en visning av en lägenhet som då är till salu i huset. Då hörs ingenting om föreningens problem och skulder.
Fakta

Granskningen i korthet

Del 1: "Det här är ju ett korthus"

Huset som kallas Kinesiska muren är förfallet och många som bor där klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Men under de sex åren har föreningen varken lämnat in någon skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen är så skuldsatt att Kronofogden hotar att tvångsförsälja fastigheten – då förlorar medlemmarna sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för lägenheterna.

De som bor i huset kan inte sälja sina lägenheter – styrelsen vägrar att lämna ut de papper som behövs till mäklare.

Föreningens medlemmar vågar inte kritisera eller avsätta Sapko Sinani, då de upplever honom som hotfull och aggressiv. Flera boende har polisanmält att han hotat eller slagit dem.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren styrs också av Sapko Sinani (som efter Sydsvenskans första artikel tvingas lämna sitt politiska uppdrag). Här är medlemmarna helt maktlösa. För Brf Taxeringsrevisorn 2 på Rosengård finns både majoriteten av styrelsen och rösterna i Stockholm. Förutom Sinani bor de två andra styrelseledamöterna i Stockholm. Och stadgarna säger att 76% av rösterna i föreningen kontrolleras av företaget Amun Capital Sweden, som styrs av den förre börs-vd:n Jan Severa på Östermalm.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt och att de som bor i huset ofta saknar värme och varmvatten. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

Kronofogden hotar att tvångsförsälja fastigheten eftersom bostadsrättsföreningen har skulder och saknar pengar på kontot. Det riskerar att ruinera alla medlemmar i föreningen, som har 79 lägenheter.

Stockholmarna som styr vill inte berätta varför de missköter föreningen men ändå väljer att behålla makten.

Del 3: Ingen stoppar bostadsrättsföreningar som spårar ur

Trots att en miljon svenska familjer har investerat pengar i sina bostadsrätter finns det ingen myndighet som skyddar dem från att bli blåsta. Allt ansvar ligger på föreningens egna medlemmar.

Bostadsrättsföreningar måste inte lämna in någon årsredovisning och Skatteverket jagar inte föreningar som struntar i att deklarera.

– Jag kan inte säga att det finns någon tillsyn förutom den som bostadsrättsföreningens medlemmar har själva, säger Bolagsverkets chefsjurist Elisabeth Lagerqvist.

Del 4: Mäklare sålde lägenhet i skandalförening

Mäklarfirman Erik Olsson välkomnar till visning några trappor upp i huset.
– Det är verkligen en fin lägenhet, den är tiptop, säger den ansvarig mäklare, och visar det nyrenoverade köket.
Flera mäklare vägrar åta sig försäljningar i de misskötta föreningarna på Thomsons väg, men inte Erik Olsson, som nyligen sålde en lägenhet här.Bild: Erika Oldberg
På frågan om föreningens ekonomi ser okej ut svarar mäklaren att föreningen inte funnits så länge, men att de har amorterat. Den exakta belåningsgraden kan hon ta reda på. Den senaste årsredovisningen är tyvärr från 2016, men den senaste kan förhoppningsvis bli tillgänglig snart, säger hon.
– Med den informationen vi har fått så ser föreningen jättebra ut.
I Erik Olssons prospektbroschyr på lägenheten beskrivs dess fördelar: Renoverad i år, genomgående planlösning, nära grönområde, generöst ljusinsläpp.
Just den här dagen i början av mars har föreningen 192 100 kronor i skulder hos Kronofogden för indrivning.
En månad senare är lägenheten såld för nästan 800 000 kronor.
Mäklare lyder under Fastighetsmäklarlagen och ska "i den utsträckning god fastighetsmäklarsed kräver det, ge tilltänkta köpare och säljare de råd och upplysningar som de kan behöva om fastigheten och andra förhållanden som har samband med överlåtelsen". Fastighetsmäklare får ofta information från bostadsrättsföreningen och från säljaren. Det är denna information de sedan förmedlar till spekulanter. Mäklare har inte någon långtgående plikt att själva granska en förenings ekonomi eller en bostad inför försäljning.
Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, är den myndighet som utövar tillsyn över fastighetsmäklares arbete. FMI kan komma med klander och besluta om att en mäklare som inte skött sig ska avregistreras och inte få lov att förmedla fastigheter yrkesmässigt.
FMI överväger nu om de ska inleda en granskning av försäljningen i Brf Taxeringsrevisorn 2. Frågan huruvida en mäklare borde ha känt till de graverande omständigheterna i föreningen och informerat en potentiell köpare är inte helt enkel, förklarar Jennie Ekenkrantz, jurist vid Fastighetsmäklarinspektionen. Just det här partiet i Fastighetsmäklarlagen, om upplysningskyldigheten, är nämligen svårtolkat.
– Om man ser det här ur konsumentperspektiv så är det absolut inte bra. Men det är svårt att bedöma om föreningens ekonomi omfattas av upplysningsskyldigheten, säger Jennie Ekenkrantz.
När Sydsvenskan vänder sig till den ansvariga mäklaren och berättar om föreningens skulder och hotet om tvångsförsäljning säger hon att hon inte känt till något av det. Inte heller har hon känt till att ett bolag på Östermalm har 76 procent av rösterna i föreningen. Hon har varit i kontakt med Christina Aspefalk, som hon trott var ordförande i styrelsen.
Men Christina Aspefalk ska inte ha informerat om vare sig röstmajoriteten i föreningen eller några skulder.
– Vi skulle ju inte sålt en lägenhet om det varit en förening i konkurs såklart, men det här är inte någon information som någon gett till oss, säger den ansvariga mäklaren.
Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, har aldrig hört om en sådan konstruktion som bolagets röstmajoritet i föreningen. Situationen i föreningen verkar extrem, menar han:
– Det finns en hund begraven någonstans här, det verkar vara väldigt speciella förhållanden.
Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.Bild: Bild: Carina Vikarby/ Mäklarsamfundet
Wellhagen menar att köparen kan ha anledning att driva rättsprocess gentemot antingen säljaren eller föreningen. För det är inte säkert att ansvaret landar på mäklaren.
– Om mäklaren har anledning att känna till att det finns en sådan här konstruktion om röstmajoritet, så har man ansvar att upplysa om det. Men om föreningen eller säljaren inte har sagt något om det, hur ska man då känna till det? Det är inte lagligt att mörka de faktiska förhållandena.
Sydsvenskan har sökt Christina Aspefalk för att få svar huruvida hon informerat mäklaren om problemen i föreningen inför försäljning. Hon har inte återkommit.
Läs också Så håller du koll på din bostadsrättsförening
Läs också Ingen stoppar föreningar som spårar ur – allt är medlemmarnas ansvar
Läs också Efter granskningen av Kinesiska muren: Centerpartiet vill utesluta Sapko Sinani
Läs också ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”
Gå till toppen