Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP och Lundakvintetten i budgetsamarbete – Höjeådalen blir naturreservat och 30 miljoner plockas från LKF

Lunds styrande partier och Miljöpartiet ska samarbeta om nästan halva Lunds budget de kommande tre åren. Dessutom är man överens om att göra Höjeådalen till naturreservat, om att avskaffa de delade turerna under den här mandatperioden och om att plocka ut 30 miljoner kronor mer från LKF.

Vid bordet i Knutsalen i Rådhuset: Börje Hed (FNL), Inga-Kerstin Eriksson (C), Philip Sandberg (L), Karin Svensson Smith (MP), Fredrik Ljunghill (M) och Hedvig Åkesson (KD). Till vänster i bild står Sebastian Petersen, politisk sekreterare för Centerpartiet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lundakvintetten, som består av de borgerliga partierna och Förnyalund, saknar ett mandat för att ha egen majoritet i Lunds kommunfullmäktige.
Som Sydsvenskan tidigare har avslöjat har styret därför försökt knyta Miljöpartiet till sig.
Läs också Nytt budgetsamarbete kan stänga ute SD i Lund
På måndagen bekräftade partierna samarbetet officiellt.
– Det hedrar Miljöpartiet, Karin Svensson Smith (MP) och Axel Hallberg (MP) att de har tagit ett stort ansvar och varit så konstruktiva som de har varit, sa Philip Sandberg (L) under en pressträff.
De kommande tre åren ska kvintetten och MP samarbeta kring nästan hälften av budgeten: de tre stora nämnderna utbildningsnämnden, socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden, som har en budget på över tre miljarder kronor tillsammans.
– I och med detta låser vi tre stora utgiftsområden. Det är väldigt bra att det finns en majoritet för hur utfallet ska bli i de tre tunga nämnderna, sa Fredrik Ljunghill (M).
– Det säkrar att inte Sverigedemokraterna avgör vilken budgetram det blir för de här tre nämnderna, sa Karin Svensson Smith (MP).
Karin Svensson Smith (MP) och Hedvig Åkesson (KD) diskuterar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Dessutom är MP och kvintetten överens i flera stora sakfrågor.
Höjeådalen ska bli naturreservat. Dessutom ska Lunds kommun försöka förmå Staffanstorp att inrätta ett reservat även på sin sida dalen.
De delade turerna inom äldreomsorgen ska avskaffas under mandatperioden. Visserligen lägger man bara till 2 miljoner kronor mer, men det kan bli aktuellt att prioritera om inom vård- och omsorgsnämndens budget för att få fram mer pengar. Ett löfte att de ska vara borta inom mandatperioden, är det i alla fall.
– Det här är ett led i jämställdhetsarbetet som vi verkligen vill göra verkstad av. Vi har satt ner foten och sagt att det ska göras under mandatperioden. Och vi har majoritet för detta, sa Inga-Kerstin Eriksson (C).
Kommunen plockar ut 30 miljoner kronor mer från LKF:s vinst. MP har tidigare varit emot detta. Den nya konstellationen lägger fram ett nytt argument – pengarna tas inte från den del av LKF:s vinst som kommer från hyresrätter, utan från vinsten på kommersiella lokaler, parkeringar och bredband. De 30 miljoner kronorna från LKF öronmärks till socialnämnden, som i många år haft svårt att hålla sin budget.
– Socialnämnden har varit underfinansierad det senaste decenniet, oavsett vilket styre det har varit. Därför är det väldigt glädjande att vi i överenskommelsen kan göra en historisk satsning där vi skjuter till 30 miljoner kronor i ramökning, sa Hedvig Åkesson (KD).
Arbetet med pendlarparkeringar i tätorterna utanför Lund ska prioriteras upp. Dalby blir först ut. Dessutom ska en parkering byggas på Brunnshög, invid spårvägen, där folk som kommer utifrån Lund kan parkera och sedan använda parkeringsbiljetten som biljett ombord på spårvagnen.
– Vi har ont om parkeringsplatser i Lunds centrum. Då är det lättare för dem, som av olika skäl måste ta bilen, att parkera på Brunnshög istället och ta spårvagnen in, sa Börje Hed (FNL).
Lundakvintetten kommer att presentera resten av sitt budgetförslag på måndag nästa vecka.
Gå till toppen