Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Regeringen förvärrar Malmös elkris.”

Regeringen borde tänka om och dra tillbaka sina skadliga skatter på kraftvärme. Det skriver de två moderaterna Carl-Oskar Bohlin, ordförande i riksdagens näringsutskott, och Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö.

Till följd av en rad skattehöjningar på kraftvärme försämras nu lönsamheten så pass mycket att Eon, som driver Heleneholmsverket i Malmö beslutat att stänga sin elproduktion i sommar, skriver artikelförfattarna.Bild: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
En stark ekonomi i kombination med en kraftig befolkningstillväxt har gjort att tillgången på el inte räcker till i vissa delar av Sverige – särskilt i storstäderna. Malmö tillhör de värst drabbade områdena. Men istället för att ta tag i problemet bidrar regeringen med energiminister Anders Ygeman (S) i spetsen till att förvärra läget.
Att det produceras el lokalt är viktigt för att klara den uppkomna situationen. Särskilt betydelsefullt är att det finns kraftvärme.
I Malmö svarar kraftvärmeverket Heleneholmsverket för omkring en fjärdedel av elbehovet. Till följd av en rad skattehöjningar på kraftvärme försämras nu lönsamheten så pass mycket att Eon, som driver Heleneholmsverket, beslutat att stänga sin elproduktion i sommar.
Enligt regeringen är motivet till den så kallade ”gröna skatteväxlingen” som den nu genomför att gynna klimatet. Men läser man vad remissinstanserna, till exempel Energiföretagen, skriver är det tydligt att resultatet blir det motsatta. Andelen fossila bränslen inom den svenska kraftvärmeproduktionen är idag den lägsta i EU, omkring 8 procent, enligt Energimyndigheten. Och elbranschen har redan själv beslutat att resterande fossilt bränsle ska fasas ut inom de närmaste åren. Med den politik regeringen för finns det risk att viktig kraftvärme snabbavvecklas utan att någon ersättning för den el och värme den ger har hunnit byggas ut. Resultatet blir att Sverige på vintrarna blir beroende av att importera el som ger betydligt större klimatavtryck, till exempel kol och gas.
Minst lika allvarligt är att regeringen inte gjort någon konsekvensanalys av hur de kommande skattehöjningarna drabbar tillgången på el i landets storstäder. Redan i höst väntas hinder uppstå för nya elkrävande projekt i Malmö som utbyggnad av kollektivtrafik och nya bostadsområden. Dessutom försvårar bristen på el för företag att etablera sig eller expandera, och hämmar klimatomställningen genom att försvåra för eldrivna bilar och bussar.
Utöver att elbristen bromsar utbyggnad och tillväxt i storstäderna finns det risk för akut elbrist om möjligheterna att importera el är begränsade. Allting beror på väderförhållanden och vad det finns för behov i andra länder.
Idag bidrar Heleneholmsverket med en stabil elförsörjning när det är som kallast och när vindkraft och solkraft inte klarar att leverera el i någon större utsträckning. I värsta fall kan elbristen leda till att kunder kopplas bort från elnätet. Elsystemet kollapsar om efterfrågan är större än tillgången.
Regeringens agerande strider mot dess tidigare utfästelser att kraftvärmen ska värnas. Dessutom utgör det ett brott mot energiöverenskommelsen, den blocköverskridande uppgörelsen som styr den svenska energipolitikens långsiktiga inriktning.
Moderaterna anser att det är hög tid för regeringen att ta ett helhetsgrepp om kraftvärmesektorn för att säkerställa dess konkurrenskraft. Anders Ygeman borde nu svara på hur regeringen ska leva upp till de ambitioner som den tidigare uttalat.
Själva idén med grön skatteväxling är bakvänd. När resultatet blir att det som beskattas försvinner, som kraftvärmen från Heleneholmsverket, leder det till luckor i statens budget. Det är högst oansvarigt.
Regeringen borde tänka om och dra tillbaka sina skadliga skatter på kraftvärme. Omställningen till ett grönare och bättre Sverige får inte grusas bara för att regeringen vill göra kortsiktiga symbolpolitiska handlingar som saknar effekt.

Carl-Oskar Bohlin

Torbjörn Tegnhammar

Carl-Oskar Bohlin (M) är ordförande i riksdagens näringsutskott och riksdagsledamot för Dalarnas län.
Torbjörn Tegnhammar (M) är oppositionsråd i Malmö.
Gå till toppen