Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svårt att få ut lokal cider på marknaden

De svenska ciderproducenterna blir allt fler och större. Pelle och Siv Brolin producerar cider på Ingarö, men paret anser att det är både dyrt och krångligt att få ut sin produkt till försäljning.

Pelle Brolin producerar cider på Ingarö utanför Stockholm.Bild: Henrik Montgomery/TT
På Bredalens gårdsmusteri på Ingarö utanför Stockholm visar Pelle Brolin upp lagret med cider från olika årgångar.
I trädgården finns runt 300 äppelträd och omkring 40 olika äppelsorter.
Under det senaste året har det skett en klar ökning av antalet ciderproducenter i Sverige, enligt den nysläppta Dryckesbranschrapporten 2019. Bredalens gårdsmusteri är en av de mindre ciderproducenterna i landet.
Pelle Brolin arbetade tidigare som tandläkare och hustrun är barnmorska. Men sedan några år tillbaka tar äpplena upp allt mer av deras tid.
Äppelmust och äppelcidervinäger kan de sälja på gården, men det är svårare att få ut den alkoholhaltiga cidern till konsumenter.
Under 2014 fanns 2013 års årgång av Bredalens gårdscider på Systembolaget. Men året därpå hade nya regler införts, som enligt Pelle Brolin gjorde att det blev för dyrt att fortsätta sälja cidern där.
– Vi kan sälja cider hos Systembolaget, men med de regler som finns så funkar det inte. För att göra det behöver vi en streckkod som kostar mycket och transporten till Systembolagets centrallager kostar för mycket. För små producenter som oss blir priset på cidern alldeles för högt.
Paret försörjer sig inte på produktionen av cider, must och vinäger.
– Vi gör det här för att visa att man kan, säger Pelle Brolin.
Regeringen avser att tillsätta en statlig utredning år 2020, med uppgift att föreslå hur gårdsförsäljning av alkohol kan genomföras utan att Systembolagets monopol riskeras.
Pelle och Siv Brolin är övertygade om att gårdsförsäljning av alkohol kommer att tillåtas i framtiden, frågan är enligt dem när.
– Det skulle betyda mycket om gårdsförsäljning blir tillåtet och det skulle leda till att fler vågar göra det här, säger Pelle Brolin.
Bredalens gårdsmusteri för samtal med olika krogar som är intresserade av att ta in deras cider och deras äppelmust finns redan ute på restauranger som ett alkoholfritt alternativ. Man planerar också att starta en egen restaurang där cidern kan serveras.
Enligt Pelle Brolin är förutsättningarna för att producera cider i Sverige bra, trots att det enligt honom finns för många hinder för små producenter som vill sälja sina produkter.
– Råvarorna är viktiga och om folk lär sig att göra cider här så kan Sverige komma att göra bland den bästa cidern i världen, säger han.
Fakta

Cider

Under 2018 ökade Systembolagets försäljning av cider och blanddrycker med 11,9 procent, jämfört med året innan.

Antalet ciderproducenter i Sverige ökade under förra året, enligt Dryckesbranschrapporten 2019. Under 2018 fanns det 75 ciderproducenter i Sverige.

Flest ciderproducenter finns i Mellansverige och i södra Sverige. Västra Götaland har flest producenter, närmare bestämt 14 stycken.

Källa: Systembolaget och Dryckesbranschrapporten 2019

Gå till toppen