Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Utan bron riskerar det bli kaos i sommar

Under tiden som bron på Bakdjupsstigen repareras får fotgängare och cyklister ta vägen över Borgmästarstigen (bilden) i stället.Bild: Martin Lindeborg
Läste i Sydsvenskan att Stens brygga i Skanörs hamn återuppstår till sommaren. Glädjande besked!
Jag har en fråga med anledning av sommarens anstormning av badgäster till Skanör.
Om man går ner till norra stranden i Skanör från Västergatan finns två stigar: Bakdjupsstigen och Borgmästarstigen. Sommartid används de flitigt till barnvagnar, cyklar och gång till badet.
Nu har Bakdjupsstigen varit avstängd sedan sensommaren 2018 med följande anslag: ”Bakdjupsstigen är avstängd eftersom gångbron är trasig. Pågår undersökning av konstruktionen.”
Vi är många, unga och gamla, som undrar: Åtgärdas detta till i sommar? Med bara en stig ner till havet blir det kaos varma dagar.
Vad säger ansvarig person i Vellinge kommun?

Margaretha Christofferson

Skanör

Svar:

Kommunen har sedan i höstas haft för avsikt att reparera gångbron vid Bakdjupsstigen efter att en besiktning klargjort att det krävs en bättre konstruktion. Bakdjupsstigen stängdes då av. Eftersom bron ligger i ett naturreservat krävdes det dock dispens från länsstyrelsen för att få vidta åtgärder.
En ansökan om dispens skickades in till länsstyrelsen i oktober 2018. I januari i år skadades bron svårt i stormen Alfrida och efter det krävdes ytterligare kompletteringar av kommunens dispensansökan.
Den 25 april 2019 fick kommunen äntligen sin dispens från länsstyrelsen att utföra reparationsåtgärder på gångbron. Material kommer nu att beställas och kommunen håller på att organisera entreprenörer, manskap och maskiner för att kunna sätta igång med reparationsarbetet så fort som möjligt.

Jan-Åke Hansson

Teknisk chef på Vellinge kommun
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen