Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Majoritet emot lokalt tiggeriförbud i Svedala

SD-förslaget om ett lokalt tiggeriförbud i Svedala kommun kommer troligen att röstas ned.
En politisk majoritet anser att ett förbud är onödigt eftersom tiggeri inte utgör ett problem i kommunen.

Kommunstyrelsens beslut är en tydlig fingervisning om hur kommunfullmäktige väntas ställa sig i förbudsfrågan.Bild: Mats Amnell
Det är kommunstyrelsen som nu yttrat sig om SD-förslaget att införa ett lokalt tiggeriförbud, som man redan gjort i exempelvis Vellinge och Staffanstorp.
Av de de elva ledamöterna röstade sju, M, S, MP och C, emot och fyra, SD och Älska Svedala, för ett förbud.
Därmed tycks det finnas en majoritet för att avslå motionen när den slutligen behandlas av kommunfullmäktige framöver.
Inför kommunstyrelsens behandling har frågan utretts. Slutsatsen är att kommuner har rätt att förbjuda ”passiv penningsinsamling” på utvalda platser. Man behöver inte bevisa att eventuellt tiggeri utgör ett problem. Förbudet får vara förebyggande.
I underlaget sägs också att inga klagomål mot tiggeri inkommit till kommunen de senaste två åren, och att polisen inte heller anser att tiggeri utgör ett lokalt problem.
– Vi moderater anser att inte att det finns någon anledning att reglera ett bekymmer som inte finns med ett förbud. Om det i framtiden blir ett bekymmer får vi reglera det då, säger Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M).
SD:s oppositionsråd Ronny Johnsson tycker att det är rätt att driva frågan om förbud. Även om det inte är ett problem för tillfället, menar han, kan ett förbud fungera förebyggande så att tiggeri inte blir ett framtida problem.
Sydsvenskan har frågat butiksägare i kommunen och slutsatsen är att tiggeri numera är sällsynt. Tidigare hade ett fåtal personer med pappmuggar suttit utanför större butiker. Men enligt de handlare tidningen talat med har dessa varit varit mindre synliga det senaste dryga halvåret.
Mattias Karlsson, butikschef på Hemköp, har berättat att personer tidigare suttit utanför butiken, men inte synts till sedan början av hösten 2018.
Magnus Karlsson, Ica-handlare i Svedala, säger en och samma kvinna i perioder har suttit utanför hans butik de senaste åren och bett om pengar och sålt plagg som hon stickat. Med undantag för ett par veckor tidigt i våras har hon inte synts till på länge.
Båda handlarna har berättat att visa kunder klagat på tiggarnas närvaro, men att dessa aldrig varit till besvär.
I Bara berättade Ica-handlaren Hampus Brink i februari att ingen tiggt pengar utanför butiken sedan 2016. Sydsvenskan har inte lyckats nå honom på tisdagen för att höra om någon förändring skett sedan dess.
Gå till toppen