Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olycksbuss fylldes med gas före explosion

Bussen totalförstördes i en explosionsartad brand vid Klaratunneln i Stockholm.Bild: Tomas Bengtsson/TT
En rad brister ledde fram till olyckan där en gasbuss totalförstördes i en explosionsartad brand vid Klaratunneln i Stockholm i mars. Det visar en oberoende utredning som gjorts på uppdrag av bussbolaget Keolis, vilket P4 Stockholm var först att rapportera om..
När bussen skulle lämna depån fastnade en slang i backspegeln, vilket ledde till att bussen kom iväg först en kvart för sent. Föraren körde sedan fel och på väg in mot tunneln – för låg för bussen – missade han varningsskyltningen, som enligt utredningen var svår att uppfatta även vid låg hastighet.
Under tiden pratade föraren med trafikledningen via en svårmanövrerad kommunikationsradio med dålig hörbarhet.
Då smällde bussen i ett inkörningsskydd. En gasflaska trängde genom taket och gas strömmade in. När den antändes blev branden så kraftig att framrutan trycktes ut. Sedan började de fyra gastankar som satt kvar på taket att brinna.
Bussbolaget uppger att man bland annat kommer att se över sina utbildningsinsatser och uppmärksamma kommunen på hur skyltningen vid tunneln kan förbättras.
Gå till toppen