Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ryktet om EU:s kris ändå något överdrivet.

En klar majoritet av EU-medborgarna anser att deras land tjänat på medlemskapet.Bild: Frank Augstein
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det återstår mindre än en månad till EU-valet. Ett nytt parlament ska röstas in, en ny EU-kommission med en ny ordförande ska tillträda. Vaktombyte väntar.
Men den nuvarande kommissionen tänker inte vandra stillatigande in i glömskan. På tisdagen gav den efterträdarna några väl valda ord på vägen i form att rekommendationer till unionens strategiska agenda perioden 2019-2024.
Kommissionen föreslår att EU de närmaste sex åren koncentrerar sig på fem områden eller dimensioner: yttre och inre säkerhet, konkurrenskraft, rättvisa, hållbarhet och inflytande.
Sannolikheten för att en tillträdande kommission skulle tappa bort just dessa frågor utan en påminnelse från föregångarna, kan nog betraktas som liten. Snarare sammanfattas i de fem punkterna vad som har varit, är och för överskådlig tid lär förbli unionens främsta utmaningar.
Men även de bästa av planer kan omkullkastas av väljarna. Se bara på brexit.
Det drar nationalistiska och högerpopulistiska vindar över Europa. Enligt nyhetssajten Politico Europes sammanvägning av olika europeiska opinionsmätningar kommer de två för närvarande största partigrupperna i parlamentet, kristdemokratiskt konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, att åderlåtas rejält. Istället är det partierna längst ut till höger, inte sällan förenade av en såväl EU- som främlingsfientlig agenda, som väntas växa rejält.
Samtidigt ska hotet från de populistiska, högernationalistiska rörelserna inte heller överskattas. Populisterna kommer att kunna ställa till med oreda, men har lyckligtvis också svårt att bilda enad front: de förenas framför allt av vad de är emot, inte av vad de är för.
Enligt den senaste eurobarometern, från februari i år, är det folkliga stödet för EU stabilt. 68 procent av EU-medborgarna anser att deras land har tjänat på medlemskapet, den högsta siffra som uppmätts sedan 1983.
Ryktet om EU:s kris är nog något överdrivet.
Gå till toppen