Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: S motsätter sig försäljningen av Pilängsbadet i Lomma

”Det går inte att teckna in alla framtida behov i ett avtal. Erfarenheten från privatiseringen av äldreomsorgen i Lomma borde avskräcka”, skriver de två socialdemokraterna om försäljningen av Pilängsbadet.Bild: Tobias Andersson
I förra veckan blev det klart att Pilängsbadet med angränsande idrottshall har blivit sålt till företaget Kunskapsportalen. Detta efter att Moderaterna, som leder kommunen, drivit igenom en försäljning även då Socialdemokraterna som är största oppositionsparti under hela processen motsatt sig försäljningen. Moderaterna i kommunen har dåligt ”track-record” efter att ha privatiserat äldreomsorgen och nu vill man ta steget längre med att sälja av unika tillgångar till privata aktörer. Ett beslut som är svårt att ångra om det blir fel.
Läs också Kunskapsporten köper Pilängsbadet i Lomma
Verksamheten har under många år varit föremål för försäljningsdiskussioner vilket därmed också lett till att framtidsplanering och erforderlig utveckling av anläggningen inte skett. Det står också klart att nuvarande badanläggning inte ser ut att räcka till för den tillväxt av ungdomar som kommunen ser framför sig.
Det finns primärt fem skäl till att Socialdemokraterna i Lomma motsätter sig försäljningen:
Detta är ideologiskt drivet där man fallit för den långtgående politiska påverkan som bland andra Svenskt Näringsliv drivit kring privatisering av verksamheter som historiskt alltid ägs och drivits av vårt gemensamma. Med denna logik borde alla fotbollsplaner och idrottshallar säljas ut till privata aktörer vilket alla förstår inte är en bra idé.
Det går inte att teckna in alla framtida behov i ett avtal. Erfarenheten från privatiseringen av äldreomsorgen i Lomma borde avskräcka.
Den politiska ledningen tar inte sitt ansvar. Lomma kommun delar inte alla de utmaningar som många andra kommuner har kring sysselsättning, social utsatthet etcetera. När då frågorna blir lite komplicerade såsom äldreomsorgen och nu Pilängsbadets framtid så väljer Moderaterna att sälja ut eller outsourca.
Logiken kring privatiseringen håller inte. Att driva badanläggning på ett bra sätt är ingen avancerad vetenskap. En privat aktör måste göra detta med vinst vilket innebär att en kommun bör kunna driva detta till lägre kostnad. En utökad verksamhet kring badet innebär en stark ökning av trafiken vilket går tvärtemot övrig stadsplanering i Lomma och viljan hos dem som bor i närheten.
Viktiga frågor bör kräva handslag över partigränserna. På nationell nivå försöker man göra upp över partigränserna kring stora frågor såsom pensioner, försvar med mera. Utförsäljning av unika tillgångar i kommunen borde hanteras på samma sätt.
Socialdemokraterna i Lomma uppmanar den politiska ledningen att dra tillbaka försäljningen och att istället sätta igång arbetet med att planera för framtiden.

Lisa Bäck (S)

Oppositionsråd

Sebastian Merlöv (S)

Ordförande Lomma arbetarekommun, 2:e vice ordförande kultur- och fritidsnämnden
Gå till toppen