Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Välkomna våren – kolla in när lokalkändisen tar årets premiärdopp

Välkomna våren med en kär tradition. Den 1 maj sjösätts Lifbåt 416 i Skanörs hamn.

Lifbåt 416 lär vara en gåva från den engelska drottningen Victoria, sedan en svensk besättning undsatt britter i sjönöd på 1860-talet.Bild: Privat
Lifbåt 416 har många år och äventyr på bogen. Båten lär vara en gåva från den engelska drottningen Victoria, sedan en svensk besättning undsatt britter i sjönöd på 1860-talet. Båten var stationerad i Skanör från 1879 till 1939 – under den perioden räddades 91 liv.
Efter trogen tjänst hamnade livbåten på Falsterbo museum, där den halvt om halvt glömdes bort i närmare ett halvsekel innan den totalrenoverades i början av 90-talet. Då bildades också Skanör-Falsterbo Lifbåts Roddarelag, som har gjort det till sitt eget uppdrag att hålla liv i båten och dess historia.
Klockan 13 den 1 maj är det traditionell sjösättning av den mer än 150 år gamla lokalkändisen. Kulturskolan Artisten står för musiken, och det blir rodduppvisning i hamnen. Även Svenska Sjöräddningssällskapet är på plats för att visa upp sin nya båt.
Bakom arrangemanget står Falsterbo Museum, Vellinge kommun, Leaderprojektet och Riksantikvarieämbetet.
Gå till toppen