Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Alla har rätt att på ålderns höst stöttas av samhället utifrån sina egna önskemål och behov.”

Alla har rätt att bli lyssnade på och tagna på allvar. Malmö får nu en äldreombudsman vars viktigaste uppgift är att värna om dessa rättigheter.
Det skriver Anders Rubin (S) och Caroline Öwall (L).

Införandet av en äldreombudsman gör det betydligt lättare för årsrika Malmöbor att komma i kontakt med kommunen, skriver artikelförfattarna.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Idag tillträder Malmös första äldreombudsman. Därmed blir det ännu enklare för en åldersgrupp som annars kan ha extra svårt att hitta rätt i kommunens organisation. Det har blivit verklighet tack vare att Liberalerna och Socialdemokraterna nu gemensamt styr Malmö.
När den som har arbetat ett helt liv inte orkar längre är det viktigt att samhället stöttar. Lika viktigt är det att det stöd som erbjuds är utformat efter varje äldre persons unika behov och önskemål. För att uppnå den individuella anpassning som behövs måste kommunikationen mellan kommunen och den enskilda senioren vara god. Införandet av en äldreombudsman gör det betydligt lättare för årsrika Malmöbor att komma i kontakt med kommunen.
Utöver att fungera som en länk mellan Malmö stad och årsrika invånare ska äldreombudsmannen lyfta fram äldres behov och synpunkter inom hälso-, vård- och omsorgsverksamheter samt företräda äldres behov i den fortsatta utvecklingen av Malmö stad.
Precis som den nationella barnombudsmannen verkar för barns intressen ska äldreombudsmannen verka för årsrika Malmöbors intressen.
Dessutom är äldreombudsmannen seniorrådgivare. I det ingår dels att stötta, vägleda och ge råd i frågor som rör de årsrikas livssituation, dels att vägleda dem som vill framföra sina synpunkter och klagomål till olika verksamheter inom kommunen. Det kan handla om att bidra med kunskap, men också om att bara finnas som stöd.
Såväl de årsrika själva som deras anhöriga är mer än välkomna att vända sig till äldreombudsmannen.
Alla har rätt att på ålderns höst stöttas av samhället utifrån sina egna önskemål och behov. Alla har rätt att bli lyssnade på och tagna på allvar. Idag tillträder Malmös äldreombudsman vars viktigaste uppgift är att värna om dessa rättigheter.

Anders Rubin (S)

Caroline Öwall (L)

ordförande respektive vice ordförande i Malmös hälsa-, vård- och omsorgsnämnd.
Gå till toppen