Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Cas går på IAAF:s linje i fallet Semenya

Idrottens skiljedomstol går på Internationella friidrottsförbundets linje i fallet Caster Semenya.
Sydafrikanskan måste medicinera för att sänka de extremt höga nivåerna av det manliga könshormonet testosteron om hon vill tävla vidare på medeldistanssträckor
Ett beslut som får stor betydelse för den kvinnliga idrotten.

Caster Semenya förlorade i målet mot IAAF och måste medicinera för att få tävla vidare på medeldistans.Bild: DENIS BALIBOUSE
Under onsdagen riktades friiidrottsvärldens intresse mot Lausanne i Schweiz där Idrottens skiljedomstol, Cas, har sitt huvudkontor.
Beslutet kom vid lunchtid.
Fallet Caster Semenya har väckt stor uppmärksamhet. Såväl FN-organ som forskare och andra idrottsstjärnor har uttalat sitt stöd till löparstjärnan och samtidigt riktat kritik mot Internationella friidrottsförbundet, IAAF.
– Caster kämpar för något mer än bara löparbanor och friidrott – hon kämpar för kvinnor inom sport och inom samhället. Det respekterar jag henne för, har friidrottskollegan Wayde van Niekerk sagt om fallet.
Caster Semenya i samband med förhör under rättegången i Idrottens skiljedomstol, Cas, i Lausanne, Schweiz. Arkivbild.Bild: Laurent Gillieron/AP/TT
Andra, som den förra brittiska löparstjärnan Paula Radcliffe, ser stora framtida problem för damidrotten och menar att hyperandrogena kvinnliga idrottare som Semenya får orättvisa fördelar mot konkurrenterna – om de inte måste medicinera.
Den linjen går Cas på i sitt domslut. Delar av domen är hemligstämplad av integritetsskäl. Domen kan överklagas till schweizisk domstol inom 30 dagar.
Semenya, som slog igenom vid VM i Berlin 2009, har dominerat 800-metersdistansen sedan dess.
Förra året beslutade IAAF att införa nya regler kring tillåtna testosteronnivåer för kvinnliga medeldistanslöpare (på distanser mellan 800 meter och 1 609 meter, en engelsk mil) – regler som skulle innebära att Caster Semenya måste sänka sina testosteronnivåer genom medicinering.
Men i stället för att medicinera valde Semenya att överklaga beslutet till Cas. IAAF beslutade först att de nya reglerna skulle införas i november förra året. Men sköt sedan på införandet för att invänta Cas beslut, som skulle ha kommit i mars men sköts upp en månad.
Nu står det IAAF fritt att införa sitt nya reglemente.
Fakta

Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1500 meter.

Främsta meriter: 2 OS-guld (2012, 2016) och tre VM-guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1500 meter.

Fakta

Friidrottens könsregler

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

På onsdagen dömde Cas till IAAF:s fördel.

Fakta

Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska Institutet.

Gå till toppen