Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Färre vuxna i skolan. Det blir bakläxa.”

Samhället har inte råd med att så många misslyckas i skolan som i dag.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
När kommunfullmäktige i Helsingborg höll sitt aprilsammanträde kunde politikerna glädja sig över att det stod en hel hop engagerade medborgare utanför Rådhuset. De flesta för att de vill bevara Folkparken.
Men också medlemmar från Lärarförbundet fanns där. Och när de står utanför den kommunala maktens centrum så står de på rätt ställe. För det är i 290 olika svenska kommuner som ansvaret för skolan ligger.
I sin senaste analys av svensk ekonomi varnar OECD återigen för den bristande likvärdigheten i svensk skola. Var eleverna bor, vilken skola de går i och vad deras föräldrar har för utbildning har fått allt större betydelse för hur de klarar skolan.
Med riktade statsbidrag försöker regeringen därför få kommunerna att satsa mer på svaga elever. Samtidigt som många kommuner i själva verket sparar på skolan. Enligt Lärarnas tidning agerar sex av tio kommuner på det sättet.
En av dessa kommuner är Helsingborg där skolan har ett kärvt år bakom sig och ett ännu kärvare framför sig, om resurserna inte räknas upp med mer än 1 procent i budgeten för nästa år. Den spikas visserligen först i juni, men det är så förslaget från kommunstyrelsen ser ut.
I sitt svar skriver barn- och utbildningsnämnden:
”Nämnden vill i sammanhanget lyfta fram att kostnadsökningarna blir betydligt större. Detta medför ett behov av effektiviseringar samt en risk att nämnden tvingas betala tillbaka riktade statsbidrag.”
Kommunerna får sedan något år tillbaka bidrag för ökad likvärdighet. Men ett villkor för bidraget är att de inte samtidigt gör nedskärningar, vilket blir resultatet när anslagen till skolan inte räknas upp tillräckligt. Och Helsingborg behöver, precis som alla andra svenska kommuner, satsa på ökad likvärdighet.
Lärarförbundets budskap till politikerna i Helsingborg är att besparingarna redan märks:
”Vi ser redan nu att det läggs tjänsteplaneringar med färre lärare och mycket färre resurser/assistenter.”
Färre vuxna i skolan. Det blir bakläxa. För det är tvärtemot budskapet från regeringen och från L och C. En av Liberalernas hjärtefrågor i budgetsamarbetet med regeringen är statsbidrag till fler lärarassistenter. Målet är att kommunerna totalt ska rekrytera 3 000 lärarassistenter till höstterminen.
I Helsingborg ingår L i den styrande alliansen, även om partiet bara har tre mandat. Politiker från partier som på riksplanet kräver skolsatsningar kan inte sitta i kommunerna och planera för vad som i realiteten är nedskärningar. Det drabbar inte bara eleverna utan hela samhället, som inte har råd med att så många misslyckas i skolan. Utan gymnasieexamen blir det oftast inget jobb, med allt vad det innebär.
Kanske fler borde stå utanför kommunhusen för att påminna politikerna om deras skolansvar. Det är ett ansvar de inte borde ha – det borde ligga på staten – men de har det likafullt.
Gå till toppen