Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klimatneutralt universitet - ett av kraven vid årets rektorsuppvaktning i Lund

Klimathot, psykisk ohälsa, öppenhet och studentinflytande. Studenternas traditionella rektorsuppvaktning i Lund bjöd i år på både ris och ros – och nästan utblommade magnolior.

LUS ordförande Christina Abdulahad höll sitt tal till rektor Torbjörn von Schantz, som stod på Universitetstrappan, vid lunchtid på första maj.Bild: Sara Martelius
Det är inte bara arbetarrörelsen som har 1 maj som högtidsdag.
Även Lunds studenter firar datumet med att uppvakta Universitetets rektor och delge honom – i undantagsfall henne – sin syn på Universitetets verksamhet.
Vid årets uppvaktning höll Lus ordförande Christina Abdulaha det traditionsenliga talet framför Universitetshuset, med de välkända magnoliorna i fonden.
De brukar slå ut ungefär när det är dags för studentsångarna att sjunga in våren från universitetstrappan. Men i år har de nästan blommat färdigt, poängterade hon i sitt tal.
– Många personer har oroat sig för om de skulle klara sig fram till idag. Magnolians tidiga utblomning är bara ett av alla tecken som visar på att inte bara magnolian – utan hela mänsklighetens existens hotas av klimatförändringar, sa hon.
Rektorsuppvaktningen är en gammal och viktig tradition och en offentlig höjdpunkt för studentinflytandet i Lund. Till vänster på trappan syns universitetsrektorn Torbjörn von Schantz och Lunds studentkårers ordförande Christina Abdulahad på grusplanen framför.Bild: Sara Martelius
Det blev inledningen på vad som närmast kan liknas vid en kravlista till universitetsledningen. Bland de krav som framfördes kan nämnas ökade ansträngningar för ett klimatneutralt universitet, åtgärder mot psykisk ohälsa bland studenter, högre ambitioner i jämställdhetsarbetet och att ta studentinflytande på allvar – även när ledning och studentkårer inte går i takt.
Talet till rektor Torbjörn von Schantz, som nu har drygt ett år kvar på sitt rektorsförordnande, avslutades dock i lite mindre uppfordrande ordalag:
– Vackla inte på mållinjen, börja inte stänga av eller stänga ute. Se till att förvalta ditt förtroende och arv. Arbetet fortsätter även om jag och du snart kliver av. Vi har alltid haft höga förväntningar på dig, men det är för att vi vet att du kan axla det väl, sa Christina Abdulahad.
De nästan utblommade magnoliorna vid Universitetstrappan.Bild: Sara Martelius
Gå till toppen