Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Rösta rött i EU-valet” skanderade S på första maj

Till tonerna av en blåsorkester och bandet Cristal Andino paraderade 300 Socialdemokrater på första maj. S-ministern Matilda Ernkrans betonade vikten av att hålla högerpopulismen borta.

En blåsorkester gick först när S-tåget lämnade Stortorget. ”Rösta rött i EU-valet” skanderades.Bild: Sara Martelius
I kyligt maj-väder men med värmande latinamerikanska toner från bandet Cristal Andino samlades omkring 300 Socialdemokrater i Lund för att demonstrera på förmiddagen på första maj.
På plakaten fanns slagord som klasskamp, frihet, rätt till heltid, men också mer specifika och lokala krav som "Värna S:t Hans-gården".
Amila Alidzanovic, Josefina Bäck och Embla Lindau tillhör Lunds socialdemokratiska studentklubb. ”Man måste visa att det är viktigt att ge sig ut på gatorna och inte bara tro att man kan förändra saker på internet" säger Josefina Bäck.Bild: Sara Martelius
När demonstranterna samlades på Stortorget igen efter demonstrationståget var skolkommunalrådet Fanny Johansson först ut på talarlistan. Senast Socialdemokraterna i Lund var i opposition på första maj var för fem år sedan.
Hon lyfte fram det tidigare S- och MP-styrets satsningar på friluftsbad och jämställda löner.
– Men vårt viktiga arbete för ett mer jämlikt Lund riskerar att helt slås omkull av det nya styrets besparingspolitik. Den så kallade Lundakvintetten består av partier som innan valet lovade minskade barngrupper på förskolan, men redan i sin första budget föreslår nedskärningar i välfärden, sa Fanny Johansson, och tog särskilt barn- och skolnämndens och socialnämndens budgetar som exempel.
Mattias Olsson, S-politiker i Lund och konferencier för Socialdemokraternas första maj-firande, hade med sig barnen Anton och Julia Olsson-Robertsson. ”Vi vill att fritidsgården S:t Hans-gården ska få vara kvar. I den nya budgeten finns det inte lika mycket pengar för verksamheten” sa Mattias Olsson.Bild: Sara Martelius
Därefter betonade både My Lilja, ordförande i föreningen S-kvinnor Camilla i Lund, och Anton Sanchez Sulejmani, SSU Frihet i Lund, vikten av att hålla emot mot högerextremismen i Europa.
Huvudtalare var Matilda Ernkrans (S) som kom till Lund igår för att berätta om ett nytt kansli på ESS.
– Som minister för högre utbildning och forskning känns det extra tjusigt att tala i en kunskapsstad som Lund, med en så engagerad arbetarrörelse och ett livligt studentliv. Jag avslutade kvällen igår med att bli omnämnd i Lundaspexet, det var roligt.
Omkring 400 personer kom till Stortorget för att lyssna på Socialdemokraternas första maj-tal.Bild: Sara Martelius
Matilda Ernkrans hyllade i sitt tal även Lundauppfinningar som konstgjorda njurar, förpackningar och bluetooth och Universitetet som ett av de 100 bästa i världen
Om regeringens överenskommelse med L och C sa hon:
– Vi har skapat ett historiskt samarbete i mitten som kan hålla högerpopulisterna borta. Som pragmatiker vill vi samla Sverige. Vi kommer att behöva slita för varje seger men det kommer vara mödan värt. Alternativet förskräcker.
Enligt Socialdemokraternas personräknare Monica Molin anslöt fler till Stortorget efter tåget och 400 lyssnade på talen.
Huvudtalaren Matilda Ernkrans (S) hyllade Lund: ”Som minister för högre utbildning och forskning känns det extra tjusigt att tala i en kunskapsstad som Lund.”Bild: Sara Martelius
Gå till toppen