Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skanör-Falsterbo församling köper ut avskedad kyrkoherde

Efter det hårt kritiserade avskedet av Skanör-Falsterbos förre kyrkoherde har kyrkan och facket nått en uppgörelse. Församlingen köper ut Patrik Ahlmark för mer än 700 000 kronor.
– Det är ju ett avgångsvederlag, men jag kallar det ett skadestånd, säger han.

"Jag ville inte det här. Jag ville arbeta för medarbetarna och församlingens bästa. Församlingen har skadat mig genom det här avskedet, det fanns ingen laglig grund. Det har tagit på mig", säger Patrik Ahlmark, före detta kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling.Bild: Lars Brundin
Sydsvenskan har i flera artiklar berättat om konflikterna i Skanör-Falsterbo församling, vilket under hösten kulminerade i att kyrkorådet tog beslutet att avskeda Patrik Ahlmark. Församlingens förre kyrkoherde anställdes i februari 2018 och fick gå tio månader senare.
Stiftet tog tidigt ställning och ogiltigförklarade avskedet, som man menar strider mot den formella beslutsgången i kyrkoordningen. Patrik Ahlmark säger idag att det beskedet innebar att han fick upprättelse, även om han inte fick tillbaka sitt jobb.
Istället löstes förhandlingarna mellan facket Kyrkans Akademikerförbund och församlingen slutligen med en uppgörelse i mars. Enligt den får Patrik Ahlmark ett avgångsvederlag motsvarande nio månadslöner. Inräknat arbetsgivaravgifter landar slutnotan för kyrkan på mer än 700 000 kronor.
– Jag tror att vi hade vunnit stämningen i Arbetsdomstolen, men det avgörandet hade kommit först om ett till ett och ett halvt år. Vi gjorde det här för att jag ska kunna gå vidare, säger Patrik Ahlmark, som i nuläget vikarierar i en Malmöförsamling och söker nytt jobb.
Varför ville du inte driva fallet vidare till rätten?
– Jag insåg att jag aldrig får tillbaka det jobbet. Församlingen hade kommit undan med det här i vilket fall. Nu känns det skönt att det blev ett avslut.
Vad ser du som kärnan i konflikten?
– En ledning som inte har respekt för kyrkans egen ordning, eller svensk arbetsrätt. Jag hoppas att ingen blir utsatt för det här i framtiden.
Kyrkorådets ordförande Lars Lindmark bekräftar att parterna träffat en överenskommelse.
– Detta innebär att någon tvist inte längre föreligger, skriver han i ett mejl till Sydsvenskan.
Samtidigt har även andra kyrkoanställda i Skanör-Falsterbo larmat om trakasserier, hot och kränkningar. I nuläget utreds församlingen därför också av Arbetsmiljöverket, som hotar med vite om församlingen inte vidtar åtgärder för att komma till rätta med den psykosociala arbetsmiljön. Nästa inspektion är planerad till maj, enligt Fredrik Alm, ombudsman på Kyrkans Akademikerförbund.
Under årens lopp har församlingen hotats med viten som sammanlagt hamnar i miljonklassen på grund av dålig arbetsmiljö.
Efter all turbulens har Lunds stift tröttnat: Nyligen startades en utredning av församlingens fortsatta existens, som kan få konsekvensen att Skanör-Falsterbo går samman med Höllvikens församling. Parterna möts för ett första samtal i nästa vecka.
– Det är första gången på närmare tio år som vi gör något liknande. Enda maktmedlet man ytterst har när en församling inte fungerar är en sammanslagning. Det finns inget mellanting eller andra sanktionsmöjligheter, säger stiftsjurist Eirik Ski, som räknar med att ett beslut kan komma framåt hösten.
Enligt Lars Lindmark kommer församlingen att delta i utredningen på ett "adekvat sätt".
– Vi har för närvarande inte tillräcklig information i ärendet för att kunna ge några närmare synpunkter.
Gå till toppen