Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Annika Gustafsson: Turkisk film vågar utmana makten

Hur öppna törs de turkiska filmarna vara i sin kritik av ett samhälle där yttrandefriheten de senaste åren har blivit allt mer kringskuren? Annika Gustafsson rapporterar från Istanbuls filmfestival.

I ”Yuva” skildrar regissören Emre Yeksan hur en medelålders man isolerat sig med sin hund i ett enkelt skjul långt ut i naturen.Bild: Istanbul Film Festival
I den populära tv-serien ”Förväxlingen” får åskådaren en bild av det moderna Turkiet. Det är den urbana, över- och medelklassiga affärsvärlden i Istanbul med skyskrapor, flotta bilar, välsminkade kvinnor i skyhöga klackar, men också korruption, våld och kriminalitet. Framför allt serverar serien starka känslor - kärlek, romantik och tragedier, kort sagt det vanliga innehållet i televisionens massproducerade dramatik. SVT började visa ”Förväxlingen” 2015. Den har gått i tre säsonger med sammanlagt 146 avsnitt på bra sändningstid, oftast halv åtta på kvällen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen