Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

18-åring i Drottninghögsligan försätts på fri fot

Efter drygt ett år i häkte försattes en av de tolv unga män som står åtalade för att ha styrt droghandeln på Drottninghög i Helsingborg på torsdagen på fri fot.

Det var i april förra året som polisen efter månader av spaning slog till på en rad adresser på företrädesvis Drottninghög men även på andra platser i Helsingborg.
Razzian resulterade så småningom i en 30 000 sidor tjock polisutredning och i att tolv unga män ställdes inför rätta. Elva av dem har suttit häktade sedan tillslaget.
Alla utom den 20-årige man som utpekas som ledare står åtalade för grovt narkotikabrott bestående i att de hanterat närmare nio kilo cannabis och 400 gram kokain. Polisen har räknat till runt 5 000 överlåtelser som ägt rum under perioden november 2017 till april 2018. Ledaren åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott.
Rättegången är planerad att pågå året ut. På torsdagen avverkades dag 28 av 99 planerade.
Flera av de åtalades försvarsadvokater tog till orda och begärde att deras klienter skulle försättas på fri fot.
– Det har verkligen varit tortyr. Jag har inte orkat göra någonting. Jag har inte kunnat sova och när jag lyckats somna har jag vaknat mitt i natten, berättade den näst yngste av de åtalade när han fick frågor om sin tid i häktet.
Den 18-årige mannen vädjade om att slippa vara inlåst och lovade att komma till varenda en av de återstående rättegångsdagarna om han släpps.
Hans försvarsadvokat Douglas Norking anser att hans klient i händelse av fällande dom med råge avtjänat sitt straff och att ett reseförbud vore mer än nog för att säkra den unge mannens fortsatta närvaro vid rättegången.
Och för första gången på drygt ett år motsatte sig åklagarna inte att någon av de tilltalade kan släppas ur häktet. Åklagare Tore Widetjärn framhöll att den unge mannen ingått i ett kriminellt nätverk som med sina narkotikaaffärer under lång tid skadat tryggheten hos de boende på Drottninghög. Men sedan avslutade åklagaren med att säga att det räcker med ett reseförbud för 18-åringen, som därmed är en fri man efter ett drygt år i häktet.
Ytterligare fem av de åtalade begärde på torsdagen att bli försatt på fri fot. Men i de fallen motsatte sig åklagaren deras önskemål med motiveringen att straffvärdet för brotten är så högt att de ännu inte avtjänat sina straff om de skulle dömas enligt åtalet.
Åklagarna vill se femåriga fängelsedomar mot alla utom ledaren, som de anser ska dömas till ett ännu strängare straff.
Med reglerna för villkorlig frigivning, ett år i häkte och ungdomsrabatt i beaktande återstår det enligt åklagarnas matematik minst sju månader kvar att avtjäna för de häktade.
Tingsrätten gick på åklagarnas linje och beslutade att alla fem ska vara fortsatt häktade. Rättegången fortsätter närmast på fredagen.
Gå till toppen