Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det blir plastförbud i Malmös torghandel – Möllevångstorget först ut

På lördag får torghandlarna på Möllevångstorget gratis papperspåsar för att komma till rätta med plastpåsar som flyger runt på torget.
– Detta är en pilot, tanken är att all torghandel ska bli plastfri, säger Kristoffer Gröhn, salutorgsansvarig på fastighets- och gatukontoret.

Frukt och grönt ska förpackas i papperspåsar istället för i plastpåsar under en försöksperiod.Bild: Johan Nilsson/TT
Det är Malmö stad som startar ett två veckors test för att få bort plastpåsarna från torghandeln.
Under två veckor kommer handlarna att få papperspåsarna gratis, sen ska försöket utvärderas. Men klart är att plastpåsarna inte får komma tillbaka på Möllevångstorget.
– Vi får i dag många klagomål på tunna plastpåsar som skräpar ner på marken och i träden efter torghandeln. Vi vill nu testa papperspåsar för att få bukt med problemet, säger Kristoffer Gröhn.
Torghandlarna har förvarnats tidigare om plastpåsförbudet och enligt Kristofer Gröhn är de positivt inställda till det.
– Vi ska utvärdera försöket och komma fram till om det är papperspåsar eller något annat alternativ som ska ersätta plasten. Det kan vara en kombination av papper och nätkassar som handlarna säljer och som kan återanvändas vid nästa inköp.
Malmö stad ska skriva in i stadgarna för torghandeln att det råder plastpåsförbud.
– Nästa steg är att det även ska omfatta handlarna runt torget som säljer frukt och grönt på gatan. Sen ska det gälla all torghandel i Malmö. Men detta är en pilot till att börja med, säger Kristoffer Gröhn.
Gå till toppen