Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffanstorps vakter ska börja lappa bilar

Vakterna anställdes för att få stopp på buset i byn. Nu tar de över parkeringsbevakningen från Securitas. ”Det handlar om att försöka skapa en smartare organisation” säger säkerhetschefen Emma Björk.

Maria Sjöö, Emma Björk, Visar Koxha, Sebastian Jönsson, Eva Bengtsson och Andreas Bergqvist i kommunens säkerhetsorganisation. Bilden är tagen i höstas, när personalen just hade anställts.Bild: Astrid Adelgren
Sedan årsskiftet har de anställda vakterna i Staffanstorps kommun inte längre befogenheter som ordningsvakter, något som tidigare bland annat inneburit att de kunnat omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande.
Nu har organisationen istället en ny uppgift på sitt bord: att ta över parkeringsövervakningen på kommunens mark– något som tidigare sköttes av Securitas.
Läs också Här är Staffanstorps nya ordningsvakter
Har säkerhetsorganisationen för lite att göra?
– Nej, det handlar inte om det. Det handlar om att försöka skapa en smartare organisation. Vi är ändå ute hela tiden, varför ska vi då inte sköta parkeringsbevakningen, istället för att betala extra pengar för en extern part? säger säkerhetschefen Emma Björk.
Läs också Polisen vill stoppa Staffanstorps ordningsvakter
Polisens beslut att vakterna inte ska få verka som ordningsvakter – annat än vid exempelvis offentliga tillställningar – har överklagats av kommunen. Nu ska förvaltningsrätten avgöra ärendet. Oavsett utfallet kommer säkerhetsorganisationen att fortsätta, och har anställt ytterligare en vakt, berättar Emma Björk.
– VI jobbar vidare precis som innan, men det är klart att det hade varit bra för oss att kunna ingripa i vissa fall.
Gå till toppen