Annons

Annons

Morden vid Värnhem

Trippelmordet i Malmö: Alla misstänkta släppta

Mördarnas Saab byggdes om för att lättare kunna döda. På torsdagen hävdes häktningen av de tre män som misstänks ha hjälpt till med jobbet.

– Det betyder inte att utredningen tappat fart, vi växlar spår, säger åklagare Jeanette Sprimont.

Spår från trippelmordet i Malmö den 18 juni 2018.

Annons

Den 18 juni 2018 slog döden till i centrala Malmö i landets värsta gangsterdåd någonsin. Kulor från ett automatvapen sprutade över trottoaren vid internetcaféet Galaxy, bara ett stenkast från Värnhemstorget. Sex män träffades av skott, tre av dem dog.

Skotten avlossades från en grå Saab 95 som försvann norrut efter dådet. Den dumpades i ett villaområde i Arlöv efter att någon misslyckats med att sätta eld på den.

Den grå Saaben var mördarnas flyktfordon. Till höger en Chevrolet minibuss som kopplas till förberedelserna för trippelmordet.

Annons

Annons

Bilen blev det självklara huvudspåret för polisen och genom att följa hanteringen av den har totalt åtta personer blivit delgivna misstanke för olika former av medhjälp till trippelmordet.

– Jag menar att det är utrett att de misstänkta, alltså både de nu släppta och ytterligare personer, tillsammans har införskaffat och på olika sätt befattat sig med den här bilen, säger åklagare Jeanette Sprimont.

– Bland annat har de förändrat den på ett sätt som gör det uppenbart att den skulle användas vid en gärning av den här typen.

Hur – genom att plocka bort säten och liknande?

– Jag vill inte säga exakt hur eller vad. Men de har arbetat med den och sedan lämnat över den till gärningsmännen som använt den när de sköt mot en ganska stor samling människor.

Till vänster bild från övervaknignskamera som visar mördarnas bil parkerad utanför. Till höger spår från mördarnas bil.

Annons

Annons

Av de åtta satt tre personer häktade fram till torsdag morgon. Övriga – bland dem en bilmålvakt som fick Saaben skriven på sig, möjligen utan att han visste om det – har släppts efter olika perioder bakom lås och bom. Nu har alltså även de tre släppts.

– Jag har hävt häktningarna, en av dem avtjänar fängelsestraff för ett annat brott och kommer inte att släppas på fri fot, säger Jeanette Sprimont.

Brottet handlar om narkotikahantering som upptäcktes under utredningen av trippelmordet.

Jeanette Sprimont påpekar att brottsmisstankarna kvarstår mot samtliga.

Alla släppta – betyder inte det att hoppet om en lösning är ute?

– Jag förstår att det för gemene man kan verka så, men så är det absolut inte. Den här utredningen har på inget sätt tappat fart. Vi växlar spår om man säger så.

Hur nära är ni att ta skytten?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men vi har en klar bild av vilka roller de tre nu släppta har haft.

Polisen är fortsatt intresserad av ytterligare ett fordon – en Chevrolet minibuss som setts flera gånger dagarna före dubbelmordet. Bland annat på Vaktgatan i Limhamn vid kommunens sjösättningsramp.

Chevroleten var skriven på samma bilmålvakt som stod för Saaben, en man från Göteborg. Och den var det ingen som försökte förstöra efter dådet.

Annons

Polisen lokaliserade den till en adress i Malmö och hade den under övervakning en period innan den slutligen beslagtogs på Vitemöllegatan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy