Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lisa Bäck (S) lämnar – Lomma får nytt oppositionsråd

Efter nio år på posten avsäger sig socialdemokraten Lisa Bäck nu uppdraget som Lommas oppositionsråd. Efterträdaren föreslås bli Per Bengtsson (S).

Den 1 september lämnar Lisa Bäck (S) officiellt posten som oppositionsråd i Lomma kommun.Bild: Johanna M Karlsson
Strax innan valet i höstas fick Lomma ett nytt kommunalråd i form av moderaten Robert Wenglén (M), som efterträdde Anders Berngarn (M).
Nu står också Socialdemokraterna i kommunen inför ett maktskifte. Efter nio år och två mandatperioder avsäger sig nu Lisa Bäck uppdraget som oppositionsråd. Hon kommer att behålla sina övriga politiska uppdrag, exempelvis sina platser i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.
– Jag tycker att det är dags för nya krafter att ta över och jag tycker att det är bra att det kommer in yngre personer med andra erfarenheter än mina, säger Lisa Bäck.
Hur ser du på de här nio åren?
– Det har varit jätteroligt, väldigt stimulerande och lärorikt. Det har funnits vissa ideologiska skiljelinjer, men annars har det också varit mycket samarbete.
Ett särskilt område där Lisa Bäck och oppositionen inte kommit överens med den borgerliga majoriteten har varit i frågan om äldreomsorgen. Socialdemokraterna motsatte sig att verksamheten lades ut på entreprenad hos ett privat bolag till att börja med, och är fortsatt kritiska till hur omsorgen hanteras.
– Här har man misslyckats kapitalt. Jag tycker att de borde skämmas. det är så mycket som är bra i Lomma, men här brister man tydligt i ledning.
Vad har varit bra?
– Det är en väldigt god ton i politiken i Lomma. det tror jag är viktigt för demokratin, och det har jag uppskattat mycket.
I kommunvalet 2014 gick Socialdemokraterna starkt framåt i Lomma och tog tillbaka flera mandat man förlorat i valet fyra år tidigare. Då talades det om ”Lisa-effekten”.
Vad händer med den nu när du inte längre ska vara ansiktet utåt för partiet?
– Det vet jag inte riktigt, men det var väldigt hedrande och roligt. Jag tro att det här uppdraget i grunden handlar om att man ska ha goda demokratiska värderingar som styr ens politiska arbete och ett respektfullt förhållande. Det kommer min efterträdare också att ha.
Uppdraget som oppositionsråd är utformat så att personen får halva ersättningen som kommunalrådet har. Lisa Bäck kommer att sitta kvar på posten fram till den 1 september. Per Bengtsson (S), som haft flera politiska uppdrag i kommunen och som valdes in som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige i höstas, föreslås bli hennes efterträdare.
I maj ska politikerna i fullmäktige besluta om förslaget går igenom.
– Det känns jättebra. Det är en stor ära och förmån att få möjligheten att ta över som oppositionsråd. jag ska försöka axla Lisas roll, säger Per Bengtsson, som också är lite nervös inför det stora ansvaret.
– Det är en svår roll, men jag försöker att inte tänka efter för mycket på vad det är jag ger mig in i, säger han och skrattar.
Gå till toppen