Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Mandela-teckning såld på auktion

Nelson Mandelas teckning i pastell har såltsBild: Theana Calitz/AP/TT
En teckning med pastellkritor gjord av Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela har sålts för 112 000 dollar, motsvarande över en miljon kronor, på auktionshuset Bonhams i New York, rapporterar Africa News. Teckningen föreställer en celldörr i fängelset på Robben Island, där Mandela satt fängslad under 18 år.
Efter att Mandela avgått som president 1999 började han ta lektioner i teckning och producerade ett flertal som publicerades som litografier. Men den aktuella teckningen finns inte med bland dessa utan har funnits i dottern Pumla Makaziwe Mandelas ägo.
”När min far drog sig tillbaka från presidentposten hade han inte mycket att göra. Jag tror att konst var ett sätt för honom att uttrycka sig och förlika sig med sina upplevelser och sina (han skulle inte vilja säga) demoner”, säger dottern i ett uttalande.
Nelson Mandela dog 2013, vid 95 års ålder. Han tillbringade sammanlagt 27 år i olika fängelser innan han blev Sydafrikas första demokratiskt valda president 1994.
Gå till toppen