Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förlorade i Cas – men Semenya vann DL

Löparstjärnan Caster Semenya förlorade kampen i Idrottens skiljedomstol, Cas. Men om 800-metersloppet i Diamond League var hennes sista lopp på distansen avslutade hon med stil: Hon utklassade allt motstånd och vann på 1.54,98.

Caster Semenya under Diamond League-tävlingen i Doha.Bild: Kamran Jebreili
Den sydafrikanska friidrottsstjärnan tog segern i Diamond League-premiären i Doha bara två dagar efter att hon förlorade kampen Cas om att få tävla utan att tvingas medicinera för att sänka sin testosteronhalt.
– Det handlar om att visa världen att allt är möjligt om man tror på det, säger hon i SVT efter loppet.
Den mycket omdiskuterade domen träder i kraft den 8 maj, och tävlingen i Doha var den sista innan Semenya måste börja medicinera ned sin testosteronhalt – om hon väljer att göra det.
Semenya har nämligen tidigare sagt att hon inte tänker medicinera för hyperandrogenism. Möjligen kommer hon att övergå till att springa längre distanser i stället, eftersom Internationella friidrottsförbundets regler enbart gäller för kvinnor som tävlar på distanser mellan 400 meter och 1 mile.
Med tiden 1.54,98 och nytt världsårsbästa med fem sekunder avslutade hon i sådana fall snyggt på distansen.
– Jag fokuserar inte på det negativa. Om du försöker ställa dig framför mig, hoppar jag över dig. Jag kommer att fortsätta träna och fortsätta springa, säger hon i SVT utan att avslöja om det blir på en annan distans.
Fakta

Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1 500 meter.

Främsta meriter: 2 OS-guld (2012, 2016) och tre VM-guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1 500 meter.

Fakta

Bakgrund: Friidrottens könsregler

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och deras koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Den 1 maj dömde Cas till IAAF:s fördel.

Gå till toppen