Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre av fyra misstänkta Nydala-mördare är släppta

Tre av männen misstänkta för mordet och mordförsöket i Nydalaparken är släppta. Rättegången har gått in i sin slutfas. Bara en man är fortsatt häktad i väntan på domen.

Fyra män står inför rätta för mordet på Nydala. Bara en höll i vapnet, men övriga tre anses ha bistått så mycket att de också åtalats för mord. Nu sitter bara en kvar i häkte i väntan på domen.Bild: Patrick Persson
Mordet inträffade den 3 juli 2018. De två männen, en 24-åring och en 29-åring, hade stämt möte med fyra vänner i Nydala.
Plötsligt tog en av de fyra fram en pistol och sköt 24-åringen i ryggen som dog. Sedan riktades vapnet mot den andre mannen – en 29-åring.
Han överlevde trots att han träffades av flera kulor. Han har under rättegången varit det vittne som åklagaren har byggt sitt åtal på.
Förra veckan avslutades rättegången, då satt alla misstänkta kvar i häktet. Men under fredagen beslutade rätten att tre av dem skulle släppas fria.
– Vi har idag, efter fortsatt överläggning, beslutat att en av de tilltalade ska vara fortsatt häktad i avvaktan på dom medan de andra tre har försatts på fri fot, säger rådman Jacob Heister.
De fyra var åtalade för att tillsammans och i samförstånd ha mördat 24-åringen och försökt mörda 29-åringen.
Nu sitter bara den misstänkta skytten kvar i häkte i väntan på domen.
Frisläppningen kan vara ett tecken på hur domstolen ser på bevisningen inför domen.
– Det är skönt att rättssäkerheten fungerar. Vi har hållit på med det här sedan i juli 2018, säger advokat Sven-Eric Ohlsson som försvarar en av de män som nu är släppta.
Hur menar du att rättssäkerheten fungerat?
– Rätten har tittat på bevisningen. Min klient han har inte stuckit under stol med att han var i Nydala. Men han lämnade platsen – han sprang därifrån – för han trodde att det var på honom de sköt. Rätten har nu tagit till sig bevisningen. Det är det som är rättssäkerhet, säger Sven-Eric Ohlsson.
Gå till toppen