Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lurigt tävla på lånade hästar

Det pågår ett annorlunda SM i Lund: student-SM i ridsport. Ingen får rida sin egen häst och dagen innan lottades paren.
– Det är en jättekul tävling, men svår, säger Sara Lundberg, från Lunds akademiska ryttarsällskap.

”Jag hade bara ridit fyra minuter på henne när vi skulle tävla ihop”, säger Sara Lundberg med nya bekantskapen Ninja som beskrivs som ”ett sto med mycket personlighet och integritet”.Bild: Maria Sehlin
Hon flyttade från Stockholm till Lund för fyra år sedan för att studera industriell ekonomi. Hästintresset tog hon med sig, men ingen häst.
– Student-SM är ett superbra format, för det är svårt att ha egen häst när man är student, säger Sara Lundberg.
Efter första deltävlingen i dressyr är hon nöjd med insatsen.
– Nu är det kul att se hur de går för de andra som har fått samma häst. Det ser ut som om de har lite samma svårigheter, säger Sara Lundberg.
Nora Andersson från Lunds akademiska ryttarsällskap tävlar i dressyr på hästen O´dhym. ”Det är väldigt kul och väldigt speciellt att rida annans häst. Det gick bra men jag fick hålla ganska mycket, mer än på min egen häst”.Bild: Maria Sehlin
18 privatpersoner lånar ut sina hästar till student-SM. På morgonen red de sina hästar inför deltagarna, sedan fick studenterna endast några minuters uppvärmning på hästryggen innan det var dags att tävla.
– Det är kul att se hur de andra fungerar på min häst. Jag tävlar själv, men är inte student längre, säger Emma Thuresson, ägare till Ninja.
Olika hästar har olika egenheter. I instruktionerna till ryttarna beskrivs hästarna bland annat med ”behöver hjälp att få igång motorn”, ”rutinerad, samarbetsvillig och lugn herre”, ”har mycket överskottsenergi” och ”lite känslig men en riktig gentleman”.
50 studenter tävlar i år. 49 kvinnor och en man. De kommer från de sex akademiska ryttarföreningarna i Stockholm, Linköping, Uppsala, Umeå, Lund, Göteborg samt en individuellt anmäld från Kristianstad. Några av de tävlande har även varit med på ”vanliga” SM.
– I och med att det är studenter från stora delar av Sverige så tillhandahåller vi hästar. För att det ska bli rättvist får även våra ryttare rida andras hästar, säger Erica Allison, projektledare och ordförande i Lunds akademiska ryttarsällskap som arrangerar SM i år.
”Det haglade och snöade när vi kom hit i morse, då blev vi lite oroliga. Jag är så glad att det gick över, det är ju ändå maj och man vill gärna ha tävlingarna utomhus”, säger Erica Allison, projektledare och ordförande i Lunds akademiska ryttarsällskap.Bild: Maria Sehlin
Hon har haft bråda dagar att projektleda allt från tävlingar, fest, mat och boende.
– Student-SM är en jättebra mötesplats då hästintresserade studenter från hela Sverige samlas, säger Erica Allison.
Fotnot: Tävlingarna pågår på Lunds ridklubb fram till söndag 5 maj klockan 14:30 då det är prisutdelning. På programmet står dressyr på lördagen och hoppning på söndagen.
Gå till toppen