Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöpolitikern Märta Stenevi vald till partisekreterare för Miljöpartiet

Vid Miljöpartiets kongress i Örebro valdes Märta Stenevi, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö, till ny partisekreterare. Hon tar över uppdraget efter kulturminister Amanda Lind och lämnar därmed sina politiska uppdrag i Malmö.

Märta Stenevi har valts till ny partisekreterare för Miljöpartiet.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Det känns lite lätt overkligt, men väldigt roligt. Jag är otroligt glad och stolt över förtroendet, säger Märta Stenevi till Sydsvenskan.
Valberedningens förslag till ny partisekreterare var Emma Nohrén, före detta riksdagsledamot och numera kommunpolitiker i Lysekil. Även Elin Söderberg från Umeå kandiderade till posten, men båda fick se sig besegrade av Malmös ledande miljöpartist vid partiets kongress i Örebro.
Varför tror du att du fick flest röster?
– Jag tror detta är ett utslag av att jag har pratat om frågor som partiet gärna vill ha fokus på just nu. Vi vill prata om social rättvisa och kopplingen mellan klimatfrågan och sociala frågor.
Märta Stenevi var fram till kommunvalet 2018 kommunalråd i det dåvarande rödgröna styret i Malmö och dessförinnan regionråd. Men när Socialdemokraterna knöt ett nytt samarbete med Liberalerna ställdes Miljöpartiet utanför styret, även om partiet har ett budgetsamarbete med de rödblå. Sedan dess har Märta Stenevi varit gruppledare för Miljöpartiet i Malmö – ett uppdrag hon nu lämnar.
– Jag kommer att fokusera helt på min nya roll som partisekreterare och lämna mina politiska uppdrag i Malmö. Vad som händer med de uppdragen framöver får framtiden utvisa, säger hon.
Märta Stenevi tillsammans med språkrören Per Bolund och Isabella Lövin.Bild: Henrik Montgomery/TT
Måns Berger är vice gruppledare för Miljöpartiet i Malmö och går in som tillförordnad gruppledare tills Märta Stenevis efterträdare har utsetts.
– Det är fantastiskt roligt att hon har blivit partisekreterare och det är oerhört bra för partiet. Hennes tydliga ledarskap kommer göra stor nytta, säger Måns Berger.
Vad innebär detta för Malmöpolitiken?
– Det är för tidigt att säga. Vi kommer att påbörja en intern process i partiet för att utse Märtas efterträdare, men vi har inte hunnit diskutera detta. Det är ett arbete som kommer påbörjas på måndag morgon.
Som ny partisekreterare blir Märta Stenevis första uppdrag att organisera och driva Miljöpartiets valspurt inför EU-valet.
– Nu är det bara tre veckor till valet. Vi ska köra på så det ryker och förhoppningsvis försvara våra fyra mandat i EU-parlamentet. Vi vill värna demokratin i Europa och slåss för att lösa klimatfrågan, säger Märta Stenevi.
Läs också Malmöpolitikern Märta Stenevi vill bli Miljöpartiets nya partisekreterare
Gå till toppen