Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordkontakt förmedlades via krypterad app

Vem är redbull134? Någon med det användarnamnet förmedlade kontakt mellan mördare och hans offer, enligt polisen. Och minst sex tänkbara vittnen kan hjälpa till att lösa mordet på Docentgatan den 4 september förra året. De är ännu inte identifierade.

Offret, en 21-årig man, hade lånat ut sin skoter och skulle hämta upp den, var tanken. I stället blev han nerskjuten med flera skott på en av Docentgatans innergårdar. Mördaren flydde på cykeln.
Efter över ett halvårs jakt på mördaren, och med tre personer misstänkta, söker nu polisen flera personer som kan vara nyckelvittnen. Och offentliggör insamlade bilder från övervakningskameror i området
Flera personer rörde sig i området vid perioden för brottet och kan ha sett avgörande saker. Två vuxna och två barn – det ser ut som en familj på övervakningsbilderna – passerade platsen där offer och mördare möttes vid den avgörande tiden, cirka klockan 19.
Dessutom passerade flera män genom området:
• En synbarligen äldre man på cykel som rörde sig i närheten.
• En man i khakifärgade byxor som lämnar Ica på Hermodsdal precis före mordet och promenerar mot mordplatsen.
• En man i grön tröja som måste ha passerat förbi mordplatsen mot samma Ica-butik.
• En man i keps som går förbi platsen, bör ha hört skottlossningen och sedan gick in i en videobutik för att handla.
– Enligt de vittnesuppgifter vi har sprang skytten mot Docentgatan och fortsatte sedan eventuellt på cykel, säger polisens utredare Johanna Taylor.
Mördarens lockbete var en svart skoter – den ser ut som en moped, men är så motorstark att den går som motorcykel. Polisen hittade den i en källarlokal en kort tid efter mordet.
– Vår uppfattning är att den fanns i området vid mordet. Den söker vi observationer av, säger Johanna Taylor.
– Har någon sett den eller vet vem som brukat den kring tidpunkten för mordet? Vi tror att offret skulle hämta upp den av någon han stämt träff med.
Offrets motorcykel. Den hittades av polisen i en källarlokal en kort tid efter mordet.
Och här ligger ännu ett mysterium: kontakten mellan mördare och offer förmedlades via den krypterade appen Wickr. Mellanhanden använde smeknamnet redbull134 – en solklar nyckelperson för polisen att få tag på.
Det kan ha varit hen som egentligen lånade motorcykeln. Eller så var det en gemensam bekant. Hittills har försöken att identifiera personen misslyckats.
Läs också Misstänkta i mordutredning i Malmö släppta
Två personer har varit häktade för inblandning i mordet. En som skytt, en för medhjälp. De är nu släppta, men är fortsatt misstänkta för brott. Ytterligare flera personer har delgivits misstankar om inblandning.
Gå till toppen