Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne söker dansk hjälp för helikopterköp

Skåne har länge stått utan ambulanshelikoptrar och ambulansflyg. Nu kan en ändring vara på gång. Region Skåne hoppas få med sig grannregionerna Blekinge och Kronoberg på en gemensam helikoptersatsning. Även danska Region Hovedstaden anmäler intresse.

En ambulanshelikopter landar på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. En liknande helikopter skulle kunna bli fast stationerad i Skåne.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
I fjol somras beslöt Region Skånes dåvarande rödgröna styre att låna ut 92 miljoner kronor så att 21 svenska landsting gemensamt skulle kunna köpa sex ambulansflygplan till tre baser i Göteborg, Stockholm och Umeå.
Enligt Region Skånes nuvarande borgerliga styre är planen till liten nytta i sydligaste Sverige. Därför vill de hoppa av flygsamarbetet för att i stället satsa på en egen akutambulanshelikopter.
Regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) har av Sophie Hæstorp Andersen, socialdemokratisk ordförande för Region Hovedstaden, fått veta att det finns ett stort danskt intresse av att delfinansiera en skånsk helikoptersatsning.
– En akutambulanshelikopter är dyr. Den ska vara bemannad med läkare och ha en fast bas. Personalen måste fortbildas löpande. Vi räknar med att driften kostar 40-50 miljoner kronor per år, säger Sonesson.
I augusti är nya samtal att vänta mellan Region Skåne och Region Hovedstaden. Till dess ska konkreta fakta tas fram om huruvida en enda ambulanshelikopter kan täcka fyra geografiska delområden – Skåne, Kronoberg, Blekinge och Bornholm.
– I Danmark finns redan helikoptrar som täcker in området från Själland i öster till Jylland i väster, men Bornholm ligger utanför upptagningsområdet, säger Carl Johan Sonesson.
Helikopterplattan på Universitetssjukhuset i Lund stod klar redan 2004, men har använts i mycket begränsad omfattning sedan dess.Bild: Ingemar D Kristiansen
Akutambulanshelikoptrarna är ett av tre områden som kan bli föremål för ett helt nytt dansk-skånskt sjukvårdssamarbete. Enligt en helt färsk avsiktsförklaring kan även barncancervård och diabetesbehandling ingå i samarbetet.
Sophie Hæstorp Andersen ser det nya samarbetet som ett komplement till den samverkan som finns i Greater Copenhagen-samarbetet.
– Det samarbetet rör gränshinder, infrastruktur och tillväxt. Nu lägger vi grunden till ett utvidgat sjukvårdssamarbete. Redan i augusti möts vi för att gå vidare med barnsjukvården, inte minst för att stärka samarbetet kring behandlingen av barncancer, säger hon.
Tanken är att bättre utnyttja de nya faciliteter för barncancervård som just nu byggs i Köpenhamnsområdet. Detaljerna för hur samarbetet kan se ut tas under de närmaste veckorna fram av svenska och danska regiontjänstemän.
De ska också skissa på ett ökat danskt-skånskt samarbete inom diabetesvård. Där är tanken att söka finansiering av ett gemensamt projekt för klinisk forskning.
– Vi befinner oss än så länge bara i ett förstadium, men vi har nu en principöverenskommelse som lägger grunden för ett utvidgat sjukvårdssamarbete, säger Carl Johan Sonesson.
– Det gäller inte minst möjligheten för invånarna i Skåne och Hovedstadsregionen att på sikt kunna söka vård på andra sidan Öresund.
Gå till toppen