Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Sälja ut förtroendet för nålpengar.

”Ersättningssystemet har inte tillkommit för att påhittiga riksdagsledamöter ska kunna plocka ut extra pengar för att vara skriven i en fritidsbostad långt från riksdagen.” Arkivbild.Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
De följde reglerna.
Så lyder de påkomna riksdagsledamöternas förklaring till att de plockat ut ersättning för dubbelt boende och dagtraktamente i Stockholm medan de varit skrivna hos mamma eller pappa.
Familjen, brevlådan och vardagen har funnits i Stockholm medan de bengtzboer ute i landet. Och får ersättning, helt enligt reglerna.
Fast nej, de kan inte vara så aningslösa. Klart att en lagstiftare måste känna till det där med lagens anda och bokstav. Förstå hur det var tänkt:
Den som lämnar vardagen hemma för att uträtta viktiga saker i riksdagen, den som ska förvalta sina väljares mandat, ska inte drabbas ekonomiskt. Hen ska kompenseras för extra utgifter.
Ersättningssystemet har inte tillkommit för att påhittiga riksdagsledamöter ska kunna plocka ut extra pengar för att vara skriven i en fritidsbostad långt från riksdagen.
Nyligen tvingades Erik Bengtzboe (M) att lämna sin riksdagsplats, sedan Aftonbladet avslöjat att han folkbokfört sig hos sin mamma i Nyköping, samtidigt som hans fru och barn var skrivna i en bostadsrätt i Stockholm. Bengtzboe hävdade sedan att han bodde i ett enkelt fritidshus.
I torsdags avslöjade TV4-nyheterna att Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson skrev sig i familjens fritidshus i Nora, medan hennes man och son bodde i familjens bostadsrätt i Stockholm.
Dagens Nyheter skriver att fyra andra toppolitiker är skrivna hemma hos sina föräldrar och kvitterar ut tiotusentals kronor i ersättning för bostäderna de delar i Stockholm med sina familjer: Liberalernas bostadspolitiska talesperson Robert Hannah, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Andreas Carlson, Moderaternas Pål Jonson och tidigare jordbruks- och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), som lämnade riksdagen i mars i år.
Man är invald någon annanstans, och vill fortsätta bo där, representera den platsen, lyder en lite lam förklaring.
På Facebook skriver Elisabeth Svantesson att hon följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter och att det är självklart för henne att vara skriven i Örebro län som hon är invald från ”och ha en bostad i valkretsen. Länet är basen för mitt riksdagsarbete. Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera.”
Visst, det låter rätt och fint. Olika landsändar ska ju vara representerade. Ledamöterna ska finnas där ute i rikets vardag och ta med sig erfarenheterna från vanliga människors liv i Nora till Helgeandsholmen.
Så är det tänkt.
Hela landet ska bli hört.
Men då måste också öronen finnas där ute. En vanlig måndag i november. Att vara skriven i fritidshuset eller hemma hos mamma eller pappa medan livet levs med partner och barn i huvudstaden är något annat.
Det är svårt att se som något annat än ett försök att få lite mer pengar.
Lite? Ja, för det är inte de stora beloppen som utmanar.
Det är principen. Den får politikerföraktet att växa.
De säljer ut förtroende för nålpengar.
Gå till toppen