Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brunei backar om dödsstraff

Bruneis envåldshärskare Hassanal Bolkiah. Arkivbild.Bild: Wong Maye-E/AP/TT
Brunei har infört ett undantag i den sharialag som landet återinförde i början av april, som gick ut på att dödsstraff fick tillämpas för sex bland homosexuella.
Sultanen och envåldshärskaren Hassanal Bolkiah säger i ett tal att man har förlängt ett så kallat moratorium till lagen som trädde i kraft den 3 april. Lagen kommer alltså fortfarande att gälla medan dödsstraff inte kommer att genomföras.
Beskedet kommer efter att landet fått utstå hård kritik från omvärlden, bland annat från kändisar som Elton John och George Clooney.
De nygamla lagarna innebär också att stöld kan straffas med att fötter eller händer amputeras. Äktenskapsbrott och våldtäkt kan också straffas med döden, däribland genom stening.
Brunei har hittills försvarat lagarna, som först tillämpades 2014. Vissa brott som drograttfylleri och mord är redan straffbara med döden men inga avrättningar har ägt rum sedan 1990-talet.
Gå till toppen