Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Charlotte Weibull-priset till Inger Ohlsson

Hon har vigt tjugo år av sitt liv åt en bortglömd tröja. På söndagen tilldelades Inger Ohlsson 2019 års Charlotte Weibull-pris för att ha fört det skånska kulturarvet vidare.

Det var kärlek vid första ögonkastet när hon såg den första gången i en glasmonter på Kulturen i Lund: Spedetröjan som burits av skånska kvinnor sedan 1700-talet.
– Den var välskräddad och dekorerad med vackra material som sammet och siden. Och så fanns knappt någon information om den. Det triggade mig.
– Jag kallar den för den bortglömda skönheten.
Inger Ohlsson tar emot Charlotte Weibull-priset på Möllegården.Bild: Hussein El-alawi
Inger Ohlsson jobbade vid den tiden med rehabilitering. Nu sadlade hon om. Tillsammans med hemslöjdskonsulenten Annhelén Olsson inleddes en två år lång inventering av gamla skånska spedetröjor.
Sedan började de tillverka nya i tunt ullgarn (speda betyder tunn sticka) och med reliefmönster på sidorna – precis som originalen – fast nu maskinstickade.
Inger Ohlsson visade upp sina spedetröjor på Möllegården Kultur i Åkarp.Bild: Hussein El-alawi
Charlotte Weibull-priset kommer lägligt. Inger Ohlsson har nyligen pensionerat sig och gått in i en ny fas för att ytterligare fördjupa sig i tröjans historia.
– Jag känner att det är dags att göra en fördjupad studie av tröjan och all dokumentation och kunskap jag samlat på mig. Så att få det här priset nu, det sitter som en smäck och visar att jag är på rätt väg, säger hon.
Charlotte Weibull var känd för att ha tillverkat över 2 000 olika dockmodeller, med alla häradsdräkter i Sverige representerade. En av dessa dockor överlämnades till Inger Ohlsson under söndagens prisceremoni på Möllegården Kultur i Åkarp, där Charlotte Weibull bodde.
Burlövs konstförenings stipendiefonds pris gick till Tove Robertsson och Emelie Stenberg.Bild: Hussein El-alawi
Flera priser och stipendier delades ut under Guldsöndagen.
Här är vinnarna:
Föreningsledarstipendiet på 10 000 kronor tilldelades Torgny Wallin, grundare av Lådbilsentusiasterna.
Kulturstipendiet på 10 000 kronor tilldelades trombonisten Viking Stjernfeldt.
Idrottsstipendiet på 10 000 kronor tilldelades SM-vinnaren i brottning, Olivia Forsberg.
Pontus Jansson priset gick till: Ahlam-Laila Nasr.
Årets Företagare i Burlövs Kommun blev Mikael Olsson på A & O Däck AB.
Burlövs konstförenings stipendiefonds pris gick till Emelie Stenberg och Tove Robertsson.
Fakta

Charlotte Weibull

Charlotte Weibulls dockor och folkdräkter såldes i tusental världen över under de drygt sextio år som hon var verksam. Det var vid 25 års ålder som hon började viga sitt liv åt folklivskulturen. Hon drev Nationaldräktsaffären i korsningen Djäknegatan-Baltzarsgatan i Malmö under många år samtidigt som hon dokumenterade och bevarade de gamla hantverkskonsterna. Charlotte Weibull tillverkade över 2 000 olika dockmodeller, och samtliga häradsdräkter i Sverige var representerade. 1987 blev hon utnämnd till folklivskonstnär och fick medalj av kungen. Folkdräktsbutiken blev senare ett folklivscenter på Möllegården i Åkarp. 2011 bildades en vänförening för att hålla Charlotte Weibulls namn och verk vid liv. Charlotte Weibull dog 2015.

Gå till toppen