Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fassbender om svenskfilmen: Lätt beslut

För tre år sedan vann David Sandberg Guldbaggen för bästa kortfilm för ”Kung fury”. Filmen blev en viral hit över hela världen och Sandberg blev inbjuden till att filma i USA. Inom kort drar inspelningen av långfilmsversionen i gång, med Michael Fassbender i en huvudroll.

Michael Fassbender syns snart i ännu en "X-men"-film. Men inom kort medverkar han i en mer oväntad film: långfilmsversionen av "Kung fury". Arkivbild.Bild: Joel Ryan/AP/TT
Fassbender uttrycker sin förtjusning över projektet när TT möter honom i Paris.
– Det ska bli väldigt spännande, säger han och fortsätter:
– David är en oerhört intressant talang. Han är smart och han är ödmjuk.
Kortfilmen ”Kung fury” är en hejdlös mix av action och komedi, gjord med mängder av hemmagjorda specialeffekter och med Sandberg själv i huvudrollen. Filmen förverkligades tack vare gräsrotsfinansiering. Om långfilmen är en förlängd remake eller någonting helt nytt vill Fassbender inte säga.
– Du får vänta och se, säger han.
”Baywatch”-skådespelaren David Hasselhoff medverkade i kortfilmen. Han är också med i långfilmen, tillsammans med bland andra Arnold Schwarzenegger.
Hur gick det till när Michael Fassbender fick upp ögonen för filmen?
– Någon skickade kortfilmen till mig och sade ”de ska göra långfilm av det här”. Jag blev snabbt fascinerad, så det var ett lätt beslut. Jag beundrar verkligen David, en ung kille som gör någonting som detta i princip helt själv, det är mycket imponerande.
Fassbender kan vi om drygt en månad se i ”X-men: Dark phoenix”, där han än en gång spelar Magneto. Det sägs att det är den sista X-men-filmen i den här omgången.
– Det sägs så, men jag har ingen aning om vad som händer framöver. Du får fråga dem som planerar filmerna. Jag har tyckt väldigt mycket om att göra dem. Magneto är en fascinerande rollfigur, där det finns mycket att utforska. En konstant källa att hitta något i, säger Fassbender.
Den nya ”X-men”-filmen är medvetet mer realistisk än de tidigare.
– Vi ville göra den enkel, hålla den på jorden. Till exempel är hjälmen det enda som nu särskiljer Magneto från andra. Vi skippade hans andra utstyrsel.
Vad är det som lockar Michael Fassbender när det gäller filmroller?
– Jag vet inte förrän jag läser manuset. Just nu arbetar jag mycket med mitt produktionsbolag. Vi letar nya berättelser att utveckla både för film och för tv.
Fakta

Kung fury

Svensk actionkomedi från 2015, skriven och regisserad av David Sandberg. Han spelar också huvudrollen i kortfilmen.

"Kung fury" hämtade inspiration från polisfilmer från 80-talet. Den hade världspremiär i Cannes 2015 och i januari 2016 fick den en Guldbagge för bästa kortfilm.

Gå till toppen