Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen och kommunen sluter nytt trygghetsavtal

Ökad trygghet, motverkande av våldsbejakande extremism, säkrare trafik och förbyggande av att unga hamnar på glid.
Det är bärande delar det samverkansavtal som ska tecknas mellan Svedala kommun och polisen.

Svedala har sedan 2017 ett antal trygghetsvärdar som bevakar kommunala fastigheter och ska bygga relationer med de unga i kommunen. Nu går man vidare i det trygghetsskapande arbetet.Bild: Moa Dahlin
Överenskommelsen innebär att båda parter på olika sätt ska arbeta för att nå målen under de fyra år avtalet gäller.
Polisens senaste trygghetsmätning från i höstas visar att Svedala upplevs som en trygg kommun och att tryggheten ökat något sedan året innan.
Men det finns vissa problem som hängt med i många år och som fortsätter att oroa och irritera. Störande ungdomsgäng, problem med bilar som kör för fort och buskörning med mopeder är sådana exempel.
Läs mer: Länk till polisens lokala trygghetsmätning
Det nya avtalet innehåller bland annat åtgärder för att öka trafiksäkerheten och att förbygga att unga använder droger och hamnar i kriminalitet.
Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) har tidigare kritiserat polisen för allt för låg närvaro i kommunen. Nu tycker hon att situationen har blivit bättre.
– I de samtal jag har med polisen känner jag att de har fokus på vår kommun och arbetar med de lokala frågorna på ett bättre sätt. Jag tror att polisen landat i sin nya organisation och fått mer resurser till Söderslättsområdet. Jag är betydligt hoppfullare idag än vad jag varit tidigare, säger hon.
Förebyggande arbete bland unga ser hon som viktigast av de områden som nämns i avtalet.
– Vi har en grupp ungdomar som behöver mycket stöd i att göra rätt val i vardagen. Det kan gälla allt från att avstå från att testa droger till att inte vandalisera, låt bli att uppföra sig illa eller att inte umgås med fel personer, säger Linda Allansson Wester.
Att arbeta mot våldsbejakande extremism är en punkt i avtalet. Finns sådan problem i Svedala?
– Det vet polisen bättre än jag. Men det vore fel att att inte anpassa sig efter den värld vi lever i, säger hon.
Det förbyggande arbetet innehåller utbildningar för chefer i att hantera våldssituationer och att vissa anställda inom kommunen får i uppdrag att följa utvecklingen på området och underrätta sina chefer när det finns behov.
Kommer samarbetet med polisen att göra Svedala till en tryggare och mindre brottsutsatt plats?
– Svedala är en trygg kommun. I den senaste mätningen var vi den trettonde tryggaste kommunen i landet sett till antal och typ av brott som begås. Men vi måste ändå arbeta med de problem som finns för att förbli en trygg kommun, säger Linda Allansson Wester.
Läs mer: Sydsvenskans valreportage om tryggheten i Svedala
Fakta

Så ska det kommun och polis arbeta för trygghet och folkhälsa

• Ökad grannsamverkan mot brott

• Identifiering och åtgärdande av trafikfarliga platser

• Polisen ska göra trafikkontroller utifrån de problem som finns

• Identifiering och åtgärdande av otrygga platser

• Varje sola ska ha en drogpolicy som föräldrar och elever får ta del av

• Vid behov ska polisens narkotikahundar leta narkotika på skolorna

• Polisen ska avslöja minst 50 fall av narkotikaanvändning bland unga under 18 år

• Socialtjänsten ska var med polisförhör med minderåriga och föräldrarna underrättas när det finns tecken på att unga är på glid.

• Polisen ska utbilda kommunala chefer om våldsbejakande extremism och kommunen vara uppmärksam på vad som händer på området.

Gå till toppen