Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dubbelparkering på Möllan avslöjade misstänkta penningtvättare

En dubbelparkerad bil på Möllan fick polisen att besluta sig för kontroll. Det visade sig att männen i fordonet hade över 100 000 kronor i kontanter. Nu misstänks alla tre för grovt penningtvättsbrott.

Fordonskontroller är ett av polisens mest frekvent använda verktyg i arbetet i yttre tjänst. Dagligen genomförs hundratals. Vissa fokuspersoner stoppas gång på gång – ofta flera gånger per dygn.
Den aktuella personbilen noterades dubbelparkerad på Ystadsgatan i fredags vid lunchtid.
Polispatrullen ställde då frågor till de tre männen i fordonet – men upplevde att de var nervösa. Därför kroppsvisiterades männen och bilen genomsöktes.
Resultatet: kontanter i olika valutor som enligt Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling vida överstiger 100 000 kronor påträffades.
Männens förklaringar till varför de hade pengarna på sig ansågs inte trovärdiga – därför anhölls alla tre misstänkta för grovt penningtvättsbrott.
För att innehavet ska anses kriminellt måste polis och åklagare kunna styrka att pengarna kommer från brottslig verksamhet – men efter en lagändring 2014 behöver man inte längre visa exakt vilket specifikt brott det rört sig om.
Antalet polisanmälningar om misstänkta penningtvättsbrott har därefter ökat rejält: från 29 stycken år 2015 till 125 ifjol.
Gå till toppen