Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grönt ljus för IS-beslutet i Staffanstorp

Flertalet jurister slår fast att det saknar stöd i lagen. Men eftersom IS-beslutet i Staffanstorp inte har överklagats har det nu vunnit laga kraft. ”Jag kan bara säga att ingen tjänsteman kommer att fatta något beslut som går emot lagar och regler”, säger Annette Christiansson, chef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Nu ska riktlinjerna klubbas i kommunens olika nämnder.Bild: Hussein El-alawi
För drygt en månad sedan gick det omstridda förslaget igenom i kommunfullmäktige. Det innebär att eventuella IS-anhängare, eller andra personer som varit involverade i terrorism, ska nekas försörjningsstöd och andra former av hjälp från kommunen.
Redan under mötet förklarade Socialdemokraterna att de inte tänkte överklaga beslutet, med motiveringen att det skulle ge frågan ännu mer uppmärksamhet än vad den redan fått.
Inte heller någon annan har överklagat, vilket innebär att beslutet nu har vunnit laga kraft.
Läs också IS-beslut och tiggeriförbud klubbat i Staffanstorp
Nu ska kommunen börja ta fram riktlinjer kring hur det hela ska gå till i praktiken.
Annette Christiansson säger att man på arbetsmarknadsförvaltningen dels tittar på hur kommunen får information om eventuella IS-återvändare.
– Vi tittar på om vi får den från Säpo, eller hur den informationen kommer till oss.
Läs också Facket kräver förhandling med Staffanstorps kommun om IS-beslutet
Man tittar också på vad kommunen ska göra rent praktiskt om man får kännedom om eventuella IS-återvändare i Staffanstorp.
– Vi ska följa lagstiftningen och vi ska följa reglerna. Nu ska vi hitta ett arbetssätt för det.
Hon säger att det finns anställda på förvaltningen som har uttryckt en oro för hur de ska kunna följa reglerna utan att bryta mot lagen.
– Jag kan bara säga att ingen tjänsteman kommer att fatta något beslut som går emot lagar och regler. Riktlinjerna kommer att vara så tydliga att ingen behöver känna oro för det.
Innan riktlinjerna börjar gälla ska de klubbas i kommunens olika nämnder. I arbetsmarknadsnämnden kan det ske tidigast i mitten på denna månad.
Gå till toppen