Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget falafel-VM i sommar i Malmö

Det blir inget falafel-VM i sommar i Malmö. Förberedelserna har dragit ut på tiden och nu flyttas arrangemanget, troligen till i höst. Men kanske blir det sista gången falafel-VM hålls i Malmö då arrangörerna nu funderar på att låta vinnarna arrangera tävlingen i sitt hemland året därpå.

Yusef Houji från Nordisk Falafel i Köpenhamn plockade hem världens första falafel-VM i Malmö i förra året. Här tar han emot priset från Pierre Orsander och Titti Qvarnström. I bakgrunden jurymedlemmarna Matan Levy och Sandra Mastio.Bild: Johan Nilsson/TT
Sommaren 2018 stod Malmö värd för det första världsmästerskapet i falafel någonsin. Utanför Malmö konsthall samlades till slut fjorton tävlande för att göra upp i International Falafel Award samtidigt som det arrangerades en falafelfestival. Initiativtagare till allt var matentreprenörerna Pierre Orsander och Jonathan Burns samt kocken Titti Qvarnström. I tävlingsjuryn satt nämnda Qvarnström och Orsander tillsammans med Zeina Mourtada (Zeinas Kitchen), Sandra Mastio (Mastio) och Matan Levy (som nu driver pop-up-hummusbaren Two forks vid Jesusparken i Malmö).
Men den internationella VM-känslan uteblev kanske en aning då hälften av de tävlande kom från Malmö. Men det fanns även tävlande från Japan, Nederländerna, Danmark och Stockholm. Vinnare blev Nordisk Falafel från Köpenhamn.
Sedan dess har planen varit att arrangera tävlingen och festivalen igen i Malmö i juni i år. Malmö stad har beslutat om stöd till tävlingen, men nu står det ändå klart att det inte kommer att kunna bli en tävling i juni.
– Vi hade behövt mer stöd för att kunna genomföra tävlingen som vi ville i juni. Förberedelserna har dragit ut på tiden, så vi har blivit begränsade i vad vi kan göra. Nu kände vi att det var bättre att flytta fram tävlingen, säger Pierre Orsander.
Det enda som är helt klart just nu är att varken falafel-VM eller Falafelfestivalen blir av i juni. Det har inte satts något nytt datum och det kan bli både i höst eller nästa år. Man utreder också vilken plats som vore bäst och om man ska dela på tävlingen och festivalen.
–Vi utforskar möjligheten att köra tävlingen mer fokuserad i höst, kanske i en restaurangmiljö där det blir mer kontrollerat. Vi vill gärna lyfta det en nivå och när man kör det i en publik utemiljö kan det vara svårt. Men vi får se, säger Pierre Orsander.
Medan Falafelfestivalen är ett arrangemang som riktar sig mot en Malmöpublik är International Falafel Award en tävling som riktar sig mot en internationell publik.
– Drömscenariot är att tävlingen ska bli mer internationell och ha tävlande från hela världen. Kanske också att den som vinner får arrangera tävlingen i sitt hemland året därpå. Vi har dessutom insett att juni var en dålig tid att få hit internationella tävlande då det är deras mest lönsamma period i restaurangen hemma, säger Pierre Orsander.
Håll koll på Malmös matscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen