Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handelssamtal i USA trots nytt tullhot

Den kinesiska delegationen som är på väg till USA för handelssamtal i veckan är inställd på att genomföra resan. Detta trots helgens nya tullhot från president Donald Trump.

Bild från det senaste mötet mellan amerikanska och kinesiska handelsrepresentanter häromdagen. Från vänster: USA:s Kina-ambassadör Terry Branstad, finansminister Steven Mnuchin, USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och Kinas vice premiärminister Liu He.Bild: Andy Wong/AP/TT
– Kinas delegation förbereder sig för att åka till USA för diskussioner, säger Geng Shuang, en talesman för Kinas utrikesdepartement, på en presskonferens enligt Reuters.
Beskedet kommer trots att det står klart att handelskriget mellan Kina och USA, som har pågått i ett år, nu hotar att eskalera igen. Detta sedan Trump och hans handelsrepresentant Robert Lighthizer anklagat den kinesiska sidan för att försöka riva upp uppgörelser som redan har gjorts i samtalen.
Trump har på Twitter hotat med att redan på fredag höja tullarna till 25 procent på kinesiska varor för 200 miljarder dollar. I dag ligger tullarna på de berörda varorna på 10 procent.
Ovanpå detta säger Trump att det finns planer på att införa nya tullar på 25 procent på andra kinesiska varor värda 325 miljarder dollar.
Det oväntade beskedet kommer sedan Trump så sent som i fredags talade om framsteg i handelssamtalen med Kina.
– Det här är läskigt, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.
Han tycker som många att det nya tullhotet kommer som en blixt från klar himmel.
– Optimisten i mig tolkar det som att det är ett förhandlingsutspel. I slutfasen av en förhandling blir det ofta ett lite ökat tonläge. Det här kan vara Trumps sätt. Då kan det vara så att bara detaljer återstår.
Men det finns också en mer pessimistisk tolkning, enligt Bergqvist. Det kan mycket väl vara så att Trump menar allvar, och då är det riktigt illa tycker chefsekonomen – både för Kina och för övriga världen.
Marknaden är skakad. Räntor stiger då många väljer att sälja vad som är riskfyllda tillgångar och placera sitt kapital mer säkert. Utvecklingen följer på en exceptionellt stark inledning på börsåret, vilket till delar har byggt på en vision om någon form av eldupphör och fredsavtal i handelskriget mellan USA och Kina.
Shanghaibörsen rasar 5,6 procent och Hongkongbörsen faller 2,9 procent. Även europeiska börser skakas, samtidigt som Kinas valuta pressas nedåt.
Bergqvist varnar för att det kan bli en hård smäll för världshandeln och den globala tillväxten om handelskriget eskalerar.
– Det här är absolut farligt, säger han.
– För Europa är det en föraning om de förhandlingar om biltullar som ska påbörjas senare. Där är Europa i fokus, tillägger han.
Nästa runda handelssamtal mellan USA och Kina ska enligt plan inledas i Washington på onsdag.
Fakta

Bakgrund: Trumps handelskrig med Kina

President Donald Trumps handelskrig med Kina har pågått i drygt ett år. Fast Trump gjorde redan som presidentkandidat klart att han såg Kina som en handelspolitisk fiende.

”Vi kan inte fortsätta tillåta att Kina våldtar vårt land”, sade han bland annat i ett kampanjtal i Indiana, USA, i maj 2016.

Första skottsalvan

Den första skottsalvan i handelskriget mellan USA och Kina avfyrades ett år efter det att Trump tillträtt som USA:s president, i januari 2018. Han slog då till med tullar på solceller och vissa tvättmaskiner, vilket möttes av hård kritik och uttryck för oro från såväl Kina och mer närstående handelspartner som EU.

"Det har alltid pågått handelskrig. Skillnaden nu är att USA:s soldater kommer ut till skyttegravarna", sade USA:s handelsminister Wilbur Ross på Världsekonomiskt forum i Davos några dagar senare.

Sedan dess har USA:s bombardemang fortsatt.

”När ett land (USA) förlorar många miljarder dollar på handel med i princip alla länder det gör affärer med så är handelskrig bra, och lätta att vinna”, sade Trump den 2 mars 2018.

Trump godkände i samma veva tullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, med hänvisning till nationens säkerhet. Dessa tullar gäller även för EU sedan den 1 juni 2018.

Tullar möts med tullar

Länder som Sydkorea, Kanada och Mexiko har gått med på nya handelsavtal med USA under hot om tullar. Men i samtalen med EU och Kina har ännu inte lett till några avtal.

Kinas svar på ståltullarna blev att införa tullar på varor från USA för tre miljarder. Och i juni 2018 hotar USA med tullar på 25 procent för kinesiska varor för 50 miljarder, vilket omgående möts av samma mynt från Kina. Några månader därpå, i september 2018, införs tullar på 10 procent på kinesiska varor för 200 miljarder med ett hot om att de ska höjas till 25 procent i början av 2019. Han hotar dessutom med ytterligare tullar på kinesiska varor för 267 miljarder om Kina kommer med motåtgärder.

Kina deklarerar den 18 september 2018 att man kommer att införa tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar som svar på USA:s senaste tullar.

Samtal parallellt med tullhot

I november öppnar Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping för handelssamtal, men Trump fortsätter hota med tullar. Bland annat säger han att han kan tänka sig att lägga tioprocentiga tullar på de mobiltelefoner och datorer som Apple importerar från Kina till USA.

På ett G20-möte i Argentina gör Trump och Xi upp att förhandla fram ett handelsavtal på 90 dagar. Förhandlingarna uppges emellanåt vara nära ett genombrott och i slutet av februari i år skjuter Trump upp den höjning av tullarna på varor för 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent då han tycker att det har gjorts ”betydande framsteg”.

Men på söndagen den 5 maj hotar Trump åter att höja tullarna till 25 procent på varor för 200 miljarder. Han tillägger att det ovanpå detta kan bli aktuellt att lägga 25-procentiga tullar på ytterligare kinesiska varor värda 325 miljarder dollar.

Gå till toppen