Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu ska det bli enklare för alla Malmöbor att källsortera hemma

Nu är det dags för villahushållen i Malmö att källsortera hemma. Under måndagen började de nya fyrfackskärlen delas ut. I höst kommer alla vara på plats.

Daniel Mistarz ser till att de nya kärlen kommer på plats.Bild: Peter Frennesson
Först kör sopbilen den vanliga rundan längs Rudbecksgatan i västra Malmö. Tunnorna töms – en med restavfall och en med matavfall. Så långt är allt som vanligt i villakvarteren. Men strax efter kommer lastbilen med de nya sopkärlen.
De tömda kärlen tas bort, samtidigt ställs de nya kärlen på plats – numrerade med ettor och tvåor.
Varje kärl har fyra fack. I kärl ett, som töms varannan vecka, slängs restavfall, matavfall, plast och färgat glas.
– Vi har gjort den prioriteringen eftersom det oftast blir mest av det. Dessutom är det ofta sopor som luktar, säger Ingela Morfeldt, projektledare på VA Syd.
Kärl två töms endast var fjärde vecka.
– Här är det lite torrare avfall: tidningar, pappersförpackningar, ofärgat glas och metallförpackningar, säger Ingela Morfeldt.
Töms varannan vecka. Så här ser kärl ett ut med fack för matavfall, restavfall, plast och färgat glas.Bild: Peter Frennesson
Att byta ut samtliga Malmövillors sopkärl kommer att ta tid. VA Syd räknar med att det är klart i oktober.
Uppe på flaket står Steen Lyster. Han lyfter ner kärl efter kärl. Kollegan Daniel Mistarz scannar koden på kärlen innan han gör bytet – rätt kärl måste hamna på rätt tomt.
– Det handlar om 27 000 villor så det tar lite tid, säger Ingela Morfeldt.
Anna-Carin Östlund från sopkärlsleverantören PWS berättar att Lund och Helsingborg var tidigt ute med fyrfackssystemet och att det endast är några få kommuner kvar i Skåne som inte har infört systemet.
– Vi vet att det brännbara materialet minskar vilket även minskar koldioxidutsläppen efter som man bränner mindre. Detta är såklart på lång sikt, säger hon.
Projektledaren Ingela Morfeldt från VA Syd visar upp de nya fyrfackskärlen.Bild: Peter Frennesson
Men alla är inte positiva till de nya kärlen. De är större än de gamla och soptaxan blir högre.
– Det är klart att alla inte är nöjda men vi vet att många har efterfrågat detta och om man vill kan man dela kärl grannar emellan, säger Ingela Morfeldt.
Gå till toppen