Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EM-silver till Lommaidrottare

Lotta Dahlqvist från Baekdusan Taekwondo i Lomma har gjort något historiskt. Hon har tagit Sveriges första medaljer någonsin i stora mästerskap i Taekwondogrenen poomsae. Nu senast blev det EM-silver i Turkiet.

Lotta Dahlqvist visar upp sin silvermedalj från EM i Turkiet. Med på bilden är också landslagskapten Finn Buchardt.Bild: Foto: Privat
I april gick EM i Taekwondo Poomsae i Kemer, Turkiet. Det svenska landslaget var på plats och representerades bland andra av av Lotta Dahlqvist, som lyckades ro iland en silvermedalj i sin ålderskategori.
Redan i november förra året slog hon till och tog hem ett silver på VM i poomsae i Taiwan.
Det var Sveriges andra VM-medalj någonsin i poomsae – den första kammade Lotta Dahlqvist själv hem. Den gången tog hon hem bronset i VM i Peru 2016.
– Det är faktisk rätt så häftigt, det är lite historiskt, säger Lotta Dahlqvist och skrattar.
– Vi jobbar för att ungdomarna också ska komma fram, men det hjälper ju att vi äldre går i bräschen.
Vad är det som gör dig så bra?
– Jag tränar mycket och har tränat länge. Det är en sport som man måste träna på länge för att bli bra. Sen är jag väl ganska smidig och har levt en sund livsstil hela livet. Jag har alltid sportat.
Vad är nästa mål?
– Nu har vi ett år kvar till VM 2020 i Danmark. Det är klart att det är guld som hägrar. Men mina motståndare är jätteduktiga, så man ska nog ända alltid glädjas åt en medalj.
För att kunna satsa helhjärtat på VM har Lotta Dahlqvist nu pausat sitt engagemang i klubben.
– Jag har varit med och byggt upp verksamheten och suttit i styrelsen. Jag har samtidigt ett ganska tufft jobb, så nu har jag tagit en liten paus för att satsa på mig själv, säger hon.
Fakta

Vad är poomsae?

Poomsae är en av två inriktningar inom taekwondo. Här ligger fokus på grundteknikerna, och deltagarna bedöms efter hur väl de utför olika rörelser.

Gå till toppen