Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ja-sidan anklagas för att tysta fängelsedebatt

Allmänhetens frågestund läggs först efter folkomröstningen och ja-sidan vägrade debattera med den fängelsekritiska Föreningen fängelsefritt Svedala.
Nej-sidan anklagar sina motståndare för att försöka tysta debatten inför fängelseomröstningen den 26 maj.

En eller två gånger per år får vem som helst ställa frågor till politikerna i Svedalas kommunfullmäktige. Tidpunkten har varierat genom åren. Den här gången ges tillfället först efter folkomröstningen i fängelsefrågan.Bild: Hussein El-alawi
Allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige ordnas en eller två gånger per år. Då har vem som helst möjlighet att lämna i skriftliga frågor i förväg och få dem besvarade i fullmäktige. Frågorna får handla om allt som kommunen har hand om.
De senaste åren ha frågestunden ordnats i april 2018, i mars 2017, i mars 2016 och i juni 2014. År 2015 och 2013 tycks inga frågestunder ha hållits under våren.
I år är den planerad till fullmäktiges sammanträde i juni.
Carl Ramel, styrelseledamot i det fängelsekritiska partiet Älska Svedala, har förgäves krävt att frågestunden läggs innan folkomröstningen. Han menar att valet av tidpunkt är ett sätt av ja-sidan att undvika debatt i frågan.
– Hur ska man annars tolka det? Detta är den enda folkomröstning vi någonsin haft i Svedala. Då är det väl lämpligt att ha allmänhetens frågestund innan den. Annars finns de ju inga möjligheter att fråga politiker om deras ståndpunkt.
Det är något som förnekas av fullmäktiges ordförande Lars Nordberg (M). Enligt honom rör det sig om tids- och planeringsskäl.
– Vi försöker inte undvika debatt. Men allmänhetens frågestund ska ju vara ett forum för enkla frågor. Fängelsefrågan är ju mer en pågående debatt där en enskild politiker kan ha svårt att svara på alla frågor, säger han
Sydsvenskan har inför folkomröstningen försökt ordna en debatt inför publik i Folkets hus i Svedala. Företrädare för de tre största partierna S, M (positiva till ett fängelse) och SD samt Föreningen fängelsefritt Svedala (negativa) bjöds in. Den senare har genom en namninsamling drivit fram folkomröstningen.
Men alla inbjudna ville inte debattera med varandra. M och S tackade nej när de fick veta att Fängelsefritt Svedala skulle representeras i panelen. Partierna ville istället att föreningen skulle bytas ut mot det fängelsekritiska partiet Älska Svedala.
För att alls få till debatten tillfrågades Älska Svedala. Men partiet tackade nej eftersom man ansåg det vara fel att M skulle påverka valet av debattör för motståndarsidan. Därefter ställdes debatten in.
Per Asp, ordförande i Fängelsefritt Svedala, tror att motståndarsidans agerande beror på att föreningen förfogar över kunniga och skickliga debattörer och att en debatt med Älska Svedala skulle bli enklare att genomföra för motståndarna.
– Vi är väldigt irriterade på M:s agerande. Jag tror att detta handlar om taktik och man ville hitta en ursäkt för att slippa delta i debatten, säger han.
Moderaternas påtänkte debattör Hans Järvestam säger att partiet från början haft intrycket av det skulle bli en debatt mellan partier.
Det är väl inte ovanligt att en intresseorganisation deltar i samhällsdebatten?
– Så är det. Men det handlar också om förtroende. Älska Svedala kommer att finnas med i politiken och ta ansvar i åtminstone tre år framåt. Då är det inte lika lätt att kasta ur sig en massa ovederhäftig information som vi anser att föreningen gjort, säger han.
Så ni försöker inte bara slippa ta debatten?
– Nej, vi tar gärna debatten. Men på ärliga grunder och seriösa argument av valda politiker som sedan får stå för vad man sagt under hela mandatperioden.
Ambjörn Hardenstedt (S) har samma uppfattning:
– Vi hade inget emot att debattera. Om motståndarsidan har ett politiskt parti är det naturligt att den företräds av det. Jag förstår inte varför Älska Svedala tackade nej.
Fakta

Här finns information i fängelsefrågan

Tidpunkten för allmänhetens frågestund och den inställda debatten minskar möjligheterna till information inför folkomröstningen.

Här är några tips på var man kan läsa om frågan.

Svedala kommuns hemsida ”Frågor och svar om kriminalvårdsanstalt i Svedala”

Föreningen fängelsefritt Svedala hemsida

Partiet Älska Svedala hemsida

Sydsvenskans artiklar om fängelsefrågan på sydsvenskan.se

Kriminalvårdens hemsida

Fotnot: Det tre största partierna i kommunen M, S och SD saknar alla information i fängelsefrågan på sina hemsidor.

Gå till toppen