Annons

Annons

Annons

Kinesiska muren rasar

Kronofogden efterlyser nya lagar för att stoppa kapade bostadsrättsföreningar

Nu startar tvångsförsäljningen av den svårt skuldsatta och misskötta Brf Thomsons väg i Kinesiska muren.

Samtidigt går Kronofogden ut och varnar för fler kapade bostadsrättsföreningar – och efterlyser ny lagstiftning.

Text: 

Härom veckan avslöjade Sydsvenskan den grova vanvården av två bostadsrättsföreningar i Kinesiska muren på Rosengård. Dessförinnan har vi granskat plundringen av HSB-föreningen Ida, där medlemmarna har förlorat uppemot en kvarts miljard kronor.

Nu går Kronofogden ut och varnar för kapade bostadsrättsföreningar. Myndigheten håller just nu på att utreda flera fall som liknar Brf Ida och Kinesiska muren.

– Vi ser en tendens med fler oseriösa aktörer som kommer in och styr bostadsrättsföreningar – med förödande privatekonomiska konsekvenser för dem som bor i föreningen. Vi vill därför varna för det här fenomenet, säger Christopher Berg på Kronofogdens enhet för specialindrivning.

Annons

Annons

Kronofogden efterlyser nu en utredning om det behövs ny lagstiftning för att hindra att fler bostadsrättsföreningar blir kapade och plundrade.

För i nuläget ligger ansvaret nästan helt på bostadsrättsföreningarnas egna medlemmar, som ska hindra föreningen att spåra ur.

– Det finns säkert många föreningar där en stor del av medlemmarna inte har koll på vad det innebär att bo i en bostadsrätt. Vi uppmanar alla medlemmar att engagera sig mer i sina bostadsrättsföreningar, säger kronoinspektör Christopher Berg.

Brf Thomsons väg på Rosengård har skulder till Kronofogden på drygt en miljon kronor. De största fordringsägarna är Eon och Skatteverket.

Bild: Lars Brundin

Ett tydligt exempel på hur illa det kan gå är Brf Thomsons väg i Kinesiska muren på Rosengård. Den föreningen har över en miljon kronor i skulder – framför allt till Eon och Skatteverket.

I fredags tog Kronofogden beslut om utmätning för att starta tvångsförsäljningen av föreningens fastighet. Det innebär att huset säljs på exekutiv auktion och att bostadsrätterna förvandlas till hyreslägenheter.

Sedan sex år tillbaka styrs bostadsrättsföreningen av den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani. Han sitter i föreningens styrelse, och hans företag Sinani Security får betalt för att ta hand om både föreningens ekonomi och fastighetsskötsel. Under de sex år som Sinani har styrt över Kinesiska muren har föreningen varken lämnat in någon skattedeklaration eller årsredovisning eller kallat medlemmarna till någon årsstämma.

Annons

Det gör att medlemmarna inte har en aning om vad som händer med föreningens pengar.

– Det är katastrof om de säljer huset, säger en av medlemmarna i föreningen.

Annons

– Så snabbt som möjligt måste vi ta bort Sapko, välja en ny styrelse och rädda föreningen. Om vi räddar föreningen så räddar vi våra lägenheter. Annars förlorar vi många, många miljoner, säger medlemmen.

Han är rädd att det har försvunnit många miljoner kronor av medlemmarnas pengar under de sex år som Sapko Sinani har skött föreningens ekonomi.

Vi har pratat med många personer i Kinesiska muren som är rädda för Sapko Sinani. Minst fyra personer i huset har polisanmält honom för hot eller misshandel – men anmälningarna har inte lett fram till någon rättegång

Nu har det startat ett uppror i Brf Thomsons väg för att slänga ut den nuvarande styrelsen. Advokatfirman Wilensky & Partners har samlat ihop över tio medlemmar i föreningen som vill driva igenom en förändring.

– Det är en väldigt, väldigt allvarlig situation. Det gemensamma som vi hör från våra klienter är att de är rädda. Det är kanske en anledning till att det här har pågått så länge, säger advokat Lars Andén på Wilensky & Partners.

Sydsvenskan har granskat de båda bostadsrättsföreningarna längst till höger i Kinesiska muren. Grafik: Katarina Monikander.

Advokatfirman tänker nu hjälpa medlemmarna att kräva en extra årsstämma för att byta ut styrelsen och ta tillbaka makten över föreningen. Sedan kan den nya styrelsen anlita experter som tar över den ekonomiska förvaltningen.

– Jag tror fortfarande att det finns möjlighet att rädda föreningen. Men det förutsätter att man byter ut styrelsen, säger Lars Andén.

Annons

Men försöket att rädda föreningen är en kamp mot klockan. Kronofogden ska nu värdera fastigheten och bjuda ut den till försäljning. Troligtvis tar det några månader innan det är dags för exekutiv auktion. Fram till dess har föreningen chansen att betala av hela skulden eller förhandla med fordringsägarna för att rädda sin bostadsrättsförening.

Annons

Sydsvenskan har utan framgång sökt Sapko Sinani och den person som formellt är ordförande för Brf Thomsons väg.

Fakta

Granskningen i korthet

Del 1: "Det här är ju ett korthus"

Huset som kallas Kinesiska muren är förfallet och många som bor där klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Men under de sex åren har föreningen varken lämnat in någon skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen är så skuldsatt att Kronofogden hotar att tvångsförsälja fastigheten – då förlorar medlemmarna sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för lägenheterna.

De som bor i huset kan inte sälja sina lägenheter – styrelsen vägrar att lämna ut de papper som behövs till mäklare.

Föreningens medlemmar vågar inte kritisera eller avsätta Sapko Sinani, då de upplever honom som hotfull och aggressiv. Flera boende har polisanmält att han hotat eller slagit dem.

Här kan du läsa hela del 1.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren styrs också av Sapko Sinani (som efter Sydsvenskans första artikel i granskningen av sitt parti tvingas lämna sitt politiska uppdrag). Här är medlemmarna helt maktlösa. För Brf Taxeringsrevisorn 2 på Rosengård finns både majoriteten av styrelsen och rösterna i Stockholm. Förutom Sinani bor de två andra styrelseledamöterna i Stockholm. Och stadgarna säger att 76% av rösterna i föreningen kontrolleras av företaget Amun Capital Sweden, som styrs av den förre börs-vd:n Jan Severa på Östermalm.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt och att de som bor i huset ofta saknar värme och varmvatten. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja fastigheten eftersom bostadsrättsföreningen har skulder och saknar pengar på kontot. Det riskerar att ruinera alla medlemmar i föreningen, som har 79 lägenheter. Samma dag som Sydsvenskan publicerar första artikeln i granskningen betalar föreningen skulderna och hotet om tvångsförsäljning är avblåst för den här gången.

Stockholmarna som styr vill inte berätta varför de missköter föreningen men ändå väljer att behålla makten.

Här kan du läsa hela del 2.

Del 3: Ingen stoppar bostadsrättsföreningar som spårar ur

Trots att en miljon svenska familjer har investerat pengar i sina bostadsrätter finns det ingen myndighet som skyddar dem från att bli blåsta. Allt ansvar ligger på föreningens egna medlemmar.

Bostadsrättsföreningar måste inte lämna in någon årsredovisning och Skatteverket jagar inte föreningar som struntar i att deklarera.

– Jag kan inte säga att det finns någon tillsyn förutom den som bostadsrättsföreningens medlemmar har själva, säger Bolagsverkets chefsjurist Elisabeth Lagerqvist.

Här kan du läsa hela del 3.

Del 4: Mäklare sålde nyligen lägenhet i misskötta föreningen

Flera mäklare vägrar sälja lägenheter i de misskötta föreningarna i Kinesiska muren.

Men mäklarfirman Erik Olsson sålde en för bara några veckor sedan – ovetande om föreningens alla problem. Det kan vara ett lagbrott – om föreningen eller säljaren mörkat information.

Här kan du läsa hela del 4.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan