Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmös rödblå styre tar hjälp av forskare för att bekämpa hemlösheten

Malmös S-L-styre prövar en ny strategi i kampen mot den växande hemlösheten. Ett nytt bostadspolitiskt råd med forskare och andra experter ska hjälpa politikerna att hitta lösningar.

Gruppen Malmöbor som lever i hemlöshet, vilket innebär att de behöver socialtjänstens hjälp att akut hitta en bostad, har vuxit alarmerande under senare år. Kommunens senaste årliga räkning från oktober 2018 visade att 1 959 vuxna och 1 347 barn var hemlösa. Förklaringen, enligt kommunens analys, är att en hårdnad konkurrens på bostadsmarknaden har sammanfallit med en växande invandring av flyktingar och deras anhöriga som saknar jobb och bostad.
De politiska insatserna för att bekämpa hemlösheten har hittills inte lett till någon minskning. Tvärtom ökade kommunens kostnader för hemlöshet med 15 procent från 2017 till 583 miljoner 2018.
Politiken mot hemlösheten var den punkt som fick skarpast kritik av revisorskollegiet i revisionsberättelsen för 2018:
"Vi riktar särskild kritik mot kommunstyrelsen i dess egenskap av ansvarig för övergripande ledning och samordning. Vi understryker återigen vikten av att kraftfulla och samordnande åtgärder vidtas", skriver revisorskollegiet.
Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh.Bild: Lars Brundin
Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) identifierar kampen mot hemlösheten som en av kommunens allra viktigaste uppgifter.
– Vi har fått fart på bostadsbyggandet. Samtidigt har stora och växande grupper svårt att klara sitt boende. De har inte råd att efterfråga det som byggs nytt, och det är väldigt hård konkurrens om det gamla beståndet där kostnaderna är lägre, säger hon.
Nu prövar Socialdemokraterna och Liberalerna, som styr staden tillsammans, ett nytt grepp. Det rödblå styret kommer att inrätta ett bostadspolitiskt råd med forskare och andra experter som kan hjälpa politikerna att identifiera åtgärder och lösningar.
–Vi kommer att bjuda in och samla forskning och olika nyckelaktörer. Malmö universitet satsar på forskning kopplat till bostadsmarknaden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hennes ambition är att det bostadspolitiska rådet, med Malmö som plattform, ska bidra till att utveckla den nationella bostadspolitiken.
– Vi har ju inte sett så mycket förslag i den nationella bostadspolitiken jämfört med vad partierna sa i valrörelsen. Härifrån ska vi hjälpa till och driva på och ringa in frågor som vi vill se i den nationella politiken.
Vilka frågor det nya rådet ska besvara, och vilka aktörer som ska ingå, kommer kommunledningen att presentera inom kort.
Gå till toppen